Travel AdvisorTravel Advisor

Martinje po dalmatinski u vinarijama Šibensko-kninske županije

Jesenska idila uz čašu mladoga vina

© Miranda Trklja – Jadrtovac

Nakon uspješne berbe grožđa i čarolije njegove pretvorbe u tekuće stanje, došlo je vrijeme za uživanje u omiljenoj kapljici! Blagdan sv. Martina, poznat i kao Martinje, dan je kada se slavi mlado vino. Upravo su zato neki vinari ove regije odlučili otvoriti vrata svojih kušaonica te proslaviti uspješnu vinsku godinu sa svim ljubiteljima dobrog vina.

© Mate Gojanović – Vinarija Livaić

Različitost klime, reljefa i kvalitete zemlje daje mogućnosti za uzgoj različitih sorti vinove loze, kao i za poljoprivredu općenito. Na ovom relativno malom području uzgajaju se i babić i debit. Blizina mora koja babiću daje snagu i na škrtom tlu, samo nekoliko kilometara u zaleđu postaje dublje tlo koje uz hladnije noći odgovara debitu. Ovdje će svatko pronaći svog favorita: autohtone ili internacionalne sorte, suha vina ili slatke prošeke, raritetni pjenušci od babića ili maraštine, opole od lasine ili plavine.

Prepustite se okusima Dalmacije

© Valerio Baranović – Vinoplod vinarija

Brojne vinarije diljem županije nude vina autohtonih sorti jedinstvene za ovaj kraj. One su u posljednje vrijeme osvojile neke od najvećih svjetskih nagrada te su se tako upisale na vinsku kartu Europe, pa čak i svijeta. S pravom se može reći da se nalaze uz bok vodećim vinskim regijama.

© Valerio Baranović – Vinarija Burnum

Vrijedni vinari će vam rado prezentirati svoja vina, a poseban naglasak stavljaju na ona mlada. Naravno, svaki od njih ispričat će vam sve detalje svoje bogate povijesti, a možda i tajnu svojeg uspjeha! Da vino ne bude usamljeno u ovoj priči, pobrinuli su se vinari, te će se uz čašicu vina moći kušati i brojne gastro delicije ovoga kraja, a sve to naravno uz prigodne promotivne cijene!

© Mate Gojanović – Vinarija Livaić

Ne propustite ovu iznimnu priliku posjetiti vinarije i prepustiti se okusima Dalmacije, koje će vas zasigurno oduševiti svojom ponudom, te pomoći vam da napunite baterije za nadolazeće hladne dane.

Gastronomska tradicija regije Dalmacija Šibenik

Autor naslovne fotografije: © Valerio Baranović – Vinoplod vinarija

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Previous articleRixos Premium Dubrovnik je hotel u kojem je zima ugodnija
Next articleNekoliko savjeta za ugodnija putovanja