Travel AdvisorTravel Advisor

Mediteran pao na samo 10 posto turističkog prometa od uobičajenog

Mediteran je, prema podacima inozemnih konzultantskih kuća i analitičara, pao na samo 10 posto uobičajenog turističkog prometa za ovo doba godine. Francuska, Grčka, Španjolska, Italija, Turska, Malta, Cipar, Egipat, Hrvatska… Svim zemljama na Mediteranu polako propada turizam.

Mediteran u kolapsu

U mnogim zemljama se broje tek prvi inozemni gosti prilikom otvaranja granica, a u većini njih još nije otvorena ni trećina hotelskih i smještajnih kapaciteta za ovu sezonu. Štoviše, turističke velesile tek razmišljaju o tome na koji način organizirati promet u svojoj zemlji bez opasnosti od novih zaraza.

I sada nema pomoći izvana. Prije kada bi bio neki problem, bio bi lociran u jednoj državi. Sada su apsolutno sve zemlje u problemu. Na kraju lipnja, unatoč svježe otvorenim granicama za članice EU, većina tih zemalja još uvijek preporučuje svojim građanima da ne putuju ako baš ne moraju.

U tome prednjači Njemačka, kao najveće emitivno turističko tržište i zemlja koja u svijet godišnje šalje oko 47 milijuna Nijemaca. Svi oni, ili barem velika većina, će ove godine izgleda ostati kod kuće.

Tako, kako kaže Spiegel, 60% Nijemaca se boji zaraze u zrakoplovu, a samo 13,4% planira letjeti u sljedeća tri mjeseca.

Njemačka nije sama. I druge zemlje tjeraju svoje državljane da putuju unutar svoje države. ako je francuski ministar turizma Jean-Baptiste Lemoynepokrenuo kampanju pod nazivom “Ovog ljeta posjećujem Francusku”, kako bi uvjerio Francuze da ne putuju u inozemstvo. Takve stvari glasno odzvanjaju na Mediteran i iz drugih država, kaže Slobodna Dalmacija.

Turska, Španjolska i Grčka

Španjolska, u kojoj je prije boravilo na desetke milijuna Nijemaca godišnje, je tek pokrenula prvi od 47 planiranih pilot-letova TUI-ja kroz takozvane sigurne koridore. Unutar tog probnog boravka će sudjelovati oko 11 tisuća Nijemaca. Time Španjolska testira svoju pripremljenost za postkorona turizam. Unatoč tome, za zemlju u kojoj je normalno da ima 84 milijuna turista, neće biti puno sreće ni u uspjehu.

Ni grčka ljetovališta nisu ništa veselija jer su i Grci tek krajem lipnja otvaraju dio hotela i objekata. No, uzalud, jer su grčki otoci i priobalje još prazni i tek čekaju prve ozbiljnije ture gostiju.

Turska udruga hotelijera izvještava kako će otvoriti najviše 50 posto hotela, a u svakom od njih je uvjetovana socijalna distanca, obavezno nošenje maski i mjerenje temperature gostima na ulasku, provjetravanje soba od 12 sati između dvije smjene gostiju, dok je broj mogućih gostiju na otprilike polovini uobičajenih kapaciteta. Kažu da im rezervacije postupno rastu, ali problem je u tome što Nijemci i dalje imaju stroge mjere izolacije za Tursku. Zbog toga, nadaju se gostima iz Azije. 

Previous articleSamoubojstvo turizma u Zadru
Next articleMedijska kampanja „We are Europe“ ujedinila Europu kao turističku destinaciju