Međunarodna zračna luka Zagreb uvela je nove zračne linije

Autor članka:
Podijeli:

Izvor: Večernji list


Nije tajna da Hrvati vole putovati pa će ih vijest o novim zračnim linijama iz Zagreba sigurno razveseliti. Saznat ćete koje su dostupne destinacije iz Zagreba tijekom ovih hladnih zimskih mjeseci, no postoje i određeni planovi za ljetne rute. Tko zna, možda je vaša sljedeća destinacija na popisu? Znam da moja jest.

Međunarodna zračna luka Zagreb nedavno je dočekala zrakoplov Airbus A320 kompanije Pegasus što je označilo početak prometovanja novog avioprijevoznika na liniji za Istanbul. Hrvatska je pedeseta država u kojoj ova niskotarifna kompanija iz Turske pokreće letove. Odlična je vijest da će linija biti aktivna tijekom cijele godine, prema gradu na Bosporu letjet će četvrtkom i nedjeljom, a za kartu ćete trebati izdvojiti oko 40 eura po smjeru. Tu je i nacionalni prijevoznik Turkish Airlines koji trenutno obavlja čak 14 letova tjedno, što je najveći broj do sada. U planu je dodati još četiri dodatna leta, što bi značilo da će putnici imati čak 20 dostupnih letova tjedno do Turske.

Sigurno će vas razveseliti i da ćete u ove hladne dane imati priliku pobjeći nešto južnije. Nakon četiri godine pauze zbog pandemije, grčki nacionalni prijevoznik Aegean Airlines ponovno je uspostavio zimske letove između Zagreba i Atene. Svoje je aktivnosti proširila i Air Serbia, uspostavivši tijekom zime čak 17 letova tjedno između Zagreba i Beograda. Zrakoplovima nacionalnog prijevoznika ćete moći otputovati i u Mostar i to tijekom cijele godine.

Osim novih usluga, tu su i dobro poznate rute prema najvećim europskim zračnim lukama

Ove etablirane linije su aktivne tijekom cijele godine. U Zagrebu najveći udio prometa u odnosu na druge avioprijevoznike ima Croatia Airlines te nastavljaju planirati cjelogodišnje operacije na redovitim direktnim linijama koje povezuju Zagreb s ključnim europskim aerodromima poput London Heathrowa, Charles de Gaullea u Parizu, Brisela, Amsterdama, Frankfurta, Münchena, Kopenhagena i Beča.

Croatia Airlines nudi direktne letova između Zagreb i 5 domaćih te 12 međunarodnih destinacije, uključujući već navedene destinacije te Barcelonu, Dublin, Mostar, Sarajevo i Skopje. Uz to, Croatia Airlines sredinom godine očekuje dolazak novih zrakoplova Airbus A220. Osim navedenih prijevoznika, prisutni su i vodeći europski zračni prijevoznici poput Lufthanse, KLM-a, British Airwaysa i ostalih.

Zrakoplov Lufthanse
© Dennis Gecaj from Unsplash

Međutim, s “Franje Tuđmana” stižu i nove informacije. „Nizozemski KLM će obnašati letove između Zagreba i Amsterdama s većim zrakoplovima, a Lufthansa planira linije za Frankfurt i München s planom potpunog oporavka broja frekvencija u odnosu na pretpandemijsko razdoblje. Španjolski nacionalni prijevoznik Iberia najavio je nastavak prometovanja između Zagreba i Madrida već od kraja ožujka s najavom povećanja kapaciteta“, ističu iz zračne luke.

Ipak, ono što privlači većinu putnika je europski niskotarifni prijevoznik Ryanair

Njegove se cijene karata kreću već od 20, 30 eura. U ljetnom redu letenja dolazi do novosti jer će irski LCC bazirati četvrti zrakoplov. To bi značilo da će tijekom 2024. godine Zagreb biti povezan s čak 31 destinacijom, sa 105 letova tjedno. Iz glavnog grada Hrvatske se zbog toga za povoljnu cijenu može otputovati i do egzotičnih destinacija.

“Irska zrakoplovna kompanija je tijekom zimske sezone nastavila ponudu mreže letova na ukupno 20 linija, a zanimljivost za domaće putnike je novo dodana destinacija Lanzarote na Tenerifskom otočju, što nadopunjuje dosad najbogatiju ponudu letova do popularnih odmorišnih destinacija poput Malte, španjolske Malage i grčkog Paphosa”, ističu iz zračne luke za Večernji list.

Ryanair je najavio i pet novih linija koje u promet kreću od travnja. Njihov Boeing 737 dva će puta tjedno letjeti za Alicante, Gironu i Palmu de Mallorcu u Španjolskoj, Marseille u Francuskoj i Pisu u Italiji.

Ljudi ulaze u Ryanair zrakoplov
© Lucas da Costa e Silva from Unsplash

I FlyDubai planira povećati frekvenciju letova na dnevnoj bazi između Dubaija i Zagreba, dok će Qatar Airways imati tri dodatna leta tjedno za Dohu, čime će se broj letova povećati na 13 tjedno. Osim kratkih europskih letova, raspored uključuje i duge letove, odnosno međukontinentalne letove.

“Kanadski prijevoznik Air Transat najavio je raniji početak operacija i dodatnu rotaciju na tjednoj bazi u odnosu na 2023. godinu. Zagreb i Toronto bit će povezani izravnom linijom od početka svibnja do početka listopada ove godine, a u samoj špici sezone linija će prometovati 4 puta tjedno”, navode iz Međunarodne zračne luke.

Neslužbene informacije najavljuju povratak još jedne popularne linije koja je bila aktivna prije pandemije

Ponovno će biti uspostavljeni direktni letovi za Seoul u Južnoj Koreji. Tim rutama je prije pandemije upravljao Korean Air, no sada bi ih najvjerojatnije trebao preuzeti niskotarifni avioprijevoznik T’Way kojemu će upravo Zagreb biti prva europska destinacija. Za ljetni red letenja ove se godine planira ponuditi više od 40.000 sjedala na tri tjedna leta zrakoplovom tipa Airbus A330-300.

Što se tiče dugih letova, još se uvijek čeka povratak United Airlinesa s direktnom linijom do New Yorka. Ta ruta ima značajan potencijal jer su, prema podacima Turističke zajednice grada Zagreba, gosti iz SAD-a bili drugi po broju dolazaka, sa 150.000 posjetitelja. Prije je i Emirates imao letove za Zagreb.

New York
© Thomas Habr from Unsplash

Iz krugova upućenih u zbivanja u avioindustriji stižu optimistične prognoze

Očekuje se da će 2024. biti prva godina istinskog oporavka zračnog prometa nakon pandemije što bi značilo i veće kapacitete te obnovu linija koje su zbog pandemije privremeno ukinute. U slučaju Zagreba, to bi se prije svega moglo odnositi na direktne veze s Pragom i Berlinom te potencijalno i s drugim gradovima poput Bukurešta, Prištine, Tirane, Helsinkija, Lisabona i drugih. Važno je napomenuti da zračna luka nudi poticaje kompanijama za uspostavu linija prema svim glavnim gradovima Europe.

Što se tiče oporavka od pandemije, rezultati Zagreba su iznad europskog i globalnog prosjeka. U 2023., ne samo da je broj putnika vraćen na prethodnu razinu, već je postavljen i povijesni rekord s više od 3,7 milijuna prevezenih putnika. To predstavlja povećanje od 19% u odnosu na prethodnu godinu i 8% više u odnosu na rekord iz 2019. godine. Prognoze sugeriraju da bi, s povećanjem broja letova, najveća zračna luka u Hrvatskoj ove godine lako mogla premašiti i brojku od četiri milijuna putnika.


Autor naslovne fotografije: © Antoine Schibler from Unsplash

Travel Advisor

Posjetite naš YouTube kanal. Pretplati se na TIK TOK.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Nove objave