Meteora – čarobne lebdeće stijene

Čarobne lebdeće stijene – Meteora

U samom srcu Grčke u pokrajini Tesaliji nalazi se čarobno mjesto koje bi vrijedilo posjetiti (barem) jednom u životu – Meteora.

Već jako dugo mi je ta skupina stijena s pravoslavnim manastirima bila na samom vrhu liste mjesta koje sam željela posjetiti. Nekim čudnim spletom okolnosti udala sam se za Grka, koji se doselio u Hrvatsku. I naravno da je logičan korak, kad smo dobili sina, bio da posjetimo njegove roditelje i rodbinu u Grčkoj, da upoznaju svojeg prvog unuka.

Odlučili smo na put ići vlastitim autom, najviše radi djeteta, kako bi imali vlastiti komfor i mogli si slobodno rasporediti vrijeme. Jedno od mjesta gdje smo namjeravali stati je bila i moja velika želja – Meteora.
Sam put do te Unesco svjetske baštine nije nimalo lagan, pogotovo ako ste osjetljivi na zavoje, no priča se da se radi nova cesta i da će put biti brži i jednostavniji.

Meteora se nalazi pored malog gradića Kalambake, nekih 360 kilometara od Atene. Ako nemate auto, druge opcije su vlakom (oko 6 sati vožnje) te autobusom.
Gradić Kalambaka obiluje odličnim hotelima, koji su u sezoni poprilično popunjeni, pa savjetujem da rezervirate smještaj unaprijed. Cijene smještaja variraju, može se naći zaista raznog smještaja za svačiji džep. Luksuzni i novi hotel u kojem smo mi bili smješteni ( Dellas Boutique hotel, apsolutna preporuka) nas je koštao manje od 70 eura po sobi. Također, nećete ostati gladni. Grčka hrana je fenomenalna, pa ni ovdje restorani ne zaostaju u pogledu gastronomske ponude.
Pogled na Meteoru ostavlja bez daha – stijene visoke i do 550 metara sa samostanima na vrhu izazivaju vrtoglavicu. Redovnici koji su pobjegli pred Turcima u ovaj dio Grčke oko 12. stoljeća odlučili su graditi samostane na tim stijenama kako bi pronašli mir i naravno, bili bliže Bogu. Gradnja samostana bi potrajala kojih mjesec dana, no da bi dopremili materijal na vrh stijene, koristeći se koloturama, užetima i košarom – trebalo je više od dvadeset godina!
Trenutačno je otvoreno šest samostana, koji su potpuno funkcionalni i u njemu žive redovnici i redovnice, te se svaki može u određeno doba dana i posjetiti. Sveti Manastir ili Veliki Meteoron je najveći manastir Meteora, podignut je u 14. st. I glavni muzej za turiste je upravo u njemu.
Osim samih samostana, u turističkoj ponudi Meteora nalazi se i penjanje po stijenama, istraživanje okolnih pećina, rafting, pa sve do privatnih tura helikopterom.

Na koju god da se opciju odlučite, jedno je sigurno – ovo putovanje će vam ostati u sjećanju i vjerujem da ćete se poželjeti vratiti.

Tamara Gkikas – tekst i fotke