Travel AdvisorTravel Advisor

Mirisna nota mediteranske kuhinje

Začini se koriste od davnina, tragovi o njihovoj upotrebi datiraju još iz vremena starih Grka, Egipćana, a koristili su se i u drevnoj kineskoj medicini.

Trgovina začinima u povijesti je imala veliki značaj za gospodarstvo.Začini su važan dio svakog dobrog jela. Vrste i mješavine začina karakteriziraju geografsko i etničko porijeklo kuhinje, različiti su u svakom kutku svijeta, ali podjednako važni za gastronomiju svake pojedine zemlje ili regije. Sastavni su dio tradicije i svojim mirisima i okusima asocijacija na mjesto s kog dolaze.

Koji su najvažniji mediteranski začini?

Začini tipični za Mediteran su bosiljak, peršin, kopar, majčina dušica, mažuran, lovor, ružmarin, origano, šafran, metvica,kapari i komorač. Zauzimaju središnje mjesto u mediteranskoj kuhinji i ključni sastojci za bezvremenska tradicionalna jela. Bilje je sveprisutno u mediteranskom načinu života. Koristi se u jelima, lijekovima, za ukras, u rakijama i

Bosiljak

Oduvijek mami mirisom s mediteranskih prozora i balkona. Najčešće se stavlja na rajčice i salatu caprese, ali tu ne prestaje njegova primjena. Izvrstan je u umacima za paštu i kao dodatak mesnim jelima.

Ružmarin

Moć ružmarina poznata je od davnina. Ova zimzelena mediteranska biljka već tisuće godina upotrebljava se kao začin, eterično ulje i prirodni lijek. Nezamjenjiv je sastojak mediteranskih ribljih i mesnih specijaliteta.

Origano

Iako je na popularnosti dobio s pizzom koristi se u mediteranskoj kuhinji od davnina. Jakog je,  bogatog i opojnog mirisa, a najbolji je sicilijanski ili grčki.

Metvica

Mirišljavi osvježavajući začin jednako popularan u jelima, pićima i toplim napitcima. Metvica u jelima s janjetinom, ribom, salatama, čajevima, sokovima i koktelima neizostavan je sastojak mediteranske kuhinje.

Peršin

Grci su ga smatrali svetom biljkom, a njegova upotreba je popularna diljem svijeta ne samo na Mediteranu. Nije prejak kao neki drugi začini, izvrsno ide s povrćem, a juhe su bez njega nezamislive.

Kapari

Kapari, biljka koja raste diljem cijelog Mediterana, pa i na našoj obali. Voli mjesta izložena suncu. Ima ih na zidinama, starim kamenim kućama, a osim prekrasne boje, krasi ih i snažan, pikantan okus kada se pripreme kao začin.

Komorač

Uporaba koromača u prehrani i narodnoj medicini seže daleko u prošlos. Sjemenke koromača aromom podsjećaju na anis, pa se koriste kao začin u različitim slatkim i slanim jelima, a često se koristi za aromatiziranje likera i biljnih rakija.

Timijian

Majčina dušica najčešće se koristi u juhama, jelima od povrća i za marinadame. Uz to se koristi se za izradu alkoholnih pića,a zdrava je i za cirkulaciju. Začin bogatog okusa i mirisa, s kojim ne treba pretjerivati.

Šafran

Šafran je najskuplji među začinima jer treba ubrati približno 250 000 cvjetova da bi se dobila količina od pola kilograma začina. Jelom se dodaje u  malim količinama i to je dovoljno da bi jelu dao aromu i tipičnu žutu boju. Izvrsno se slaže sa češnjakom i dobro ide uz riblja jela, piletinu i govedinu.

Mažuran

Začin vrlo ugodna je mirisa, a koristiti sušen i svježi. Najčešće je dodatak salatama i jelima s mesom. Izvrsno paše s rajčicama i u salati i u umacima.

Lovor

Bio je simbol slave i služio  kao nakit pobjednika u staroj Grčkoj. Raste u toplim predjelima, koristi se u obliku lista. Dodaje se težim jelima  koja se dugo kuhaju i polagano otpušta aromu. U jelima od divljači neizostavan je dodatak, kao i u mesnim jelima i juhama.

Travel AdvisorWine & Gastro

Posjetite naš YouTube kanal.

Kako u prirodi izgledaju biljke koje koristimo u prehrani ?

Čili je pravi heroj globalizacije

O tjestenini i par riječi o kuhanju

 

 

 

Previous articleKoji su najljepši grčki otoci?
Next articleDalmatinski grad pred kojim ni sam Hitchcock nije ostao ravnodušan