Mislite da znate sve o Zagrebu?

znate sve o Zagrebu

Mislite li da znate sve o Zagrebu?

Možda ste ove činjenice previdjeli…

Koliko trgova čine Lenucijevu potkovu?

Trg Nikole Šubića Zrinskog, Trg Josipa Jurja Strossmayera, Trg kralja Tomislava, Trg dr. Ante Starčevića, Trg Marka Marulića, Trg Republike ,Trg Ivana, Antuna i Vladimira Mažuranića te Botanički vrt. Sedam plus Botanički vrt.

znate sve o Zagrebu

Koji je najstariji zagrebački hotel?

Jegerhorn u Ilici 14. preuređen je 2011. Godine. Prvi puta je otvoren 1827. Nalazio se na idealnom mjestu pored glavnog gradskog sajmišta u podnožju Gradeca. Tamo su zalazili Ljudevit Gaj I ban Josip Jelačić.

znate sve o Zagrebu

Gdje je Harmica ?

Nekada je to bile ime glavnog gradskog trga na kojem se nalazilo sajmište. Danas se tako zove prolaz koji vodi od Trga bana Josipa Jelačića prema tržnici Dolac. Harmica dolazi od mađarske riječi “harmincz” koja znači tridesetina. Toliko je iznosio porez koji se skupljao na sajmištu.

znate sve o Zagrebu

Gdje su u Zagrebu bili najbolji puževi?

Današnja Jurišićeva ulica se do 1878.zvala Puževa ulica jer su se na tom prostoru mogli nabrati najbolji puževi koji su bili specijalitet I dobar izvor bjelančevina za siromašniji puk. Protezala se od Petrinjske do današnje Palmotićeve, tada Vrtlarske.

znate sve o Zagrebu

Od kuda je Grički top?

Prvi top se nalazio na brodu poznatog engleskog admirala Nelsona. Pucnjem označava podne od 1.1.1877. Današnji je peti po redu, a dobiven za Univerzijadu 1987. od tadašnje JNA.

znate sve o Zagrebu

Od kuda su lusteri u zagrebačkoj katedrali?

Lusteri su kao donacija stigli u Zagreb 2001. iz poznatog casina Gold Coast u Las Vegasu koji je srušen te godina da napravi mjesto za novi hotel. Darovao ih je iseljenik Stefan Stankić.

znate sve o Zagrebu

Kako se zvao konj bana Jelačića?

Zvao se Emir. Ban ga je dobio na poklon od Mahmud bega Bašića iz Bihaća. Na njemu je dojahao na ustoličenje u Zagreb te kasnije u Mađarsku. Poživio je još deset godina nakon banove smrti I bio 1866. model njemačkom kiparu Antunu Dominiku Fernkornu za kip.

znate sve o Zagrebu

Koja je najviša građevina u Zagrebu?

Neboderi: Poslovni centar Strojarska (96 m), Euro Tower I (96 m), Zagrepčanka (95 m) i Cibonin toranj (92 m)., nisu najviši. Toranj Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, poznate jednostavno kao zagrebačka katedrala, najviša je zagrebačka građevina sa 108 metara sagrađena 1906. Godine.

Sad znate sve o Zagrebu ili možda samo malo više.

Travel advisor – Video

Posjetite naš YouTube kanal

Festival svjetla Zagreb 2019

Potrošite kalorije na Sljemenu

Hrvatska dobila prvi Međunarodni park neba!