Misteriozni grad usred Pacifika

Autor članka:
Podijeli:

Za otok Pohnpei vjerojatno niste nikad čuli kao ni ja, ali možda jeste za Nan Madol.

Misteriozni grad usred Pacifika je navodno stariji od 14.000 godina.

Wikipedia kaže: “Pohnpei (ranije poznat kao Ponape ili Ascension, iz pohnpeianskog: “na (pohn) kamenom oltaru (pei)”) je otok u skupini Senyavin otoka koji su dio veće skupine Karolinskih otoka. Pripada saveznoj državi Pohnpei, jednoj od četiri savezne države u Saveznim Državama Mikronezije (FSM). Glavni naseljeni centri na Pohnpeiu uključuju Palikir, glavni grad FSM-a, i Koloniju, glavni grad savezne države Pohnpei. Otok Pohnpei je najveći s površinom od 334 km2 i najvišom točkom od 782 m, najnaseljeniji s 36,832 stanovnika i najrazvijeniji pojedinačni otok u FSM-u.

Pohnpei je otok usred oceana i lokacija megalita i ruševnog grada Nan Madol, izgrađenog na umjetnim otocima uz istočnu obalu otoka, počevši od 8. ili 9. stoljeća. Važno arheološko nalazište, proglašeno je nacionalnim povijesnim lokalitetom 1985. godine.”

Nan Madol je drevni “grad”

Sastoji se od devedeset umjetnih otoka uz obalu otoka Temwen, izgrađenih od  prizmatičnih bazaltnih stupova, bazaltnih stijena i koraljnog materijala. Mnogi od otoka sadrže masivne i složene konstrukcije izrađene od iste vrste granita – kamenja težine do 90 tona. Otoci su činili impozantan administrativni i religijski kompleks koji je stoljećima dominirao otokom Pohnpei pod vlašću niza nemilosrdnih vladara poznatih kao Saudeleurs. Donji grad, Madol Pah, služio je kao administrativno središte kompleksa, dok je gornji grad, Madol Powe, služio kao ceremonijalno središte kompleksa.

Povijest

Nan Madol
photo by Gary Arndt

 

Priča o Nan Madolu započela je oko 900. godine nove ere dolaskom dva tajanstvena brata po imenu Olsihpa i Olsohpa. Usmena povijest kaže da je ovaj par došao s Katau Peidi, nepoznatog otoka na Zapadu (za kojeg neki tvrde da je Yap). Jesu li bili čarobnjaci ili sveci, predmet je rasprave, ali bilo je nečeg neobičnog u vezi s tim ljudima.
Koristeći se svojim nadnaravnim sposobnostima, braća su prenijela ogromne gromade i prizmatične bazaltne stupove iz cijelog Pohnpeia i sastavila ih u glavni grad veličine od oko kvadratnog kilometra s više od devedeset umjetnih otočića povezanih plitkim kanalima. Regiju su nazvali Deleur, a grad Nan Madol po prostoru između otočića. Nakon Olsihpine smrti, Olsohpa se proglasio Saudeleurom, "Gospodarom Deleura", vrhovnim vladarom cijelog Pohnpeija. Bio je prvi vladar u dinastiji koja je trajala možda čak 500 godina.

Megalitski lokaliteti poput Nan Madola su rijetkost diljem svijeta, a još rjeđi u Tihom oceanu. Svako tko je vidio ovaj grad smjestio bi ga uz bok drugim poznatim megalitskim čudima poput piramida u Egiptu i Srednjoj Americi, Stonehengea, Machu Picchua i moaija s otoka Rapa Nui. Ipak, Nan Madol je malo poznat izvan arheološke zajednice.  Rijetko ga posjećuju turisti jer je toliko udaljen od svega da nije lako dostupan niti je kraj turistički razvijen.  Nan Madol je upisan na UNESCO-v popis svjetske baštine u srpnju 2016. godine.

Avionom je najlakše letjeti  s Havaja iz aerodroma Honolulu. Nakon nekoliko stopova na malim otočićima usred plavog bespuća se isti dan stiže na otok Pohnpei.

Travel Advisorputovanja

Posjetite naš YouTube kanal.

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

Uživo s putovanja reels na FB

Kako organizirati najbolji foto safari u Tanzaniji

Kako izgleda put oko svijeta na luskuznom kruzeru

 

 

Nove objave