Travel AdvisorTravel Advisor

Андалузија , едно убаво „парче„ од Шпанија

Андалузија е автономна покраина во Шпанија. Таа граничи со ГибралтарСредоземно Море и Атлантски Океан на југ; со Екстремадура и Кастиља-Ла Манча на север; со покраината Мурсија на исток; и со Португалија на запад. Андалузија зафаќа површина од 87.268 км² и има 8,3 милиони жители. Главен град на Андалузија е Севилја.

Андалузија е едно од најомилените места во Шпанија, провоцира  мисли на црвено вино, јадења, сонце и плажи. Ова е местото каде почнало најраното исламско влијание во јужна Шпанија  уште во VIII век, по мавританската инвазија на Иберскиот Полуостров.

Но, дали  знаете дека во Андалузија се наоѓа вториот највисок планински венец во Европа и  резервати на мочуришта во земјата?

Трите главни града на Андалузија, Гранада, Севилја (главен град на регионот) и Кордоба, се  светско наследство од светски ранг со многу уникатни  места за уживање во природата, како што се прекрасните градини во утврдената палата на Алказар де лос Рејес Кристијанос во Кордоба.

За да ви помогнеме да ја искористите вашата посета на Анделузија, ќе ви презентираме мал фото албум кој навистина вреди да се види во живо.

За време на римската империја, Андалузија станала еден од најбогатите места на империјата благодарение на изобилството на производи, па затоа регионот е полн со толку многу римски урнатини.Едно од најпознатите места е Италка, првиот римски град во Шпанија, изградено во 206 година п.н.е. Комплексот е на кратко возење од Севилја и се одликува со прекрасен римски амфитеатар што беше место за снимање за возбудливата сезона 7  на Game of Thrones.Градот бил родно место на двајца познати римски императори: Трајан и Хадријан, кои вложија многу богатство во градот. Може да видите серија неверојатни мозаици, од кои многу се комплетни . Ова ја вклучува Куќата на птиците што прикажуваат многу различни видови птици, и Куќата на Нептун, која го прикажува Нептун , нацртана од морнарите.

Сиера Невада („Снежните планини“) беше направен национален парк во 1999 година и го вклучува највисокиот врв на Шпанија, Мулхесен, што го прави популарно место за зимски спортови. Главното скијачко одморалиште Сол y Нибе (што значи „сонце и снег“) има скоро 100 км писти .

Сол у Нибе е нај јужно скијачко одморалиште во Европа и работи од декември до април (а понекогаш и мај ако остане доволно снег) и нуди добри опции за сместување. Доказ за неговото ниво е тоа што  регионот беше домаќин на трката за ски првенство на Светски куп во ФИС во 1996 година.

Travel Advisor – патувања

Посетете го нашиот канал на YouTube

Фото албум-јужна Америка

ПИЗА

Островот Бали – што да се посети?

 

 

 

 

 

 

Previous articleФестивал на чоколадото Перуџа
Next article„Salar de Uyuni„ , на границата помеѓу Боливија и Чиле