Travel AdvisorTravel Advisor

Боровец, светски познат ски-центар

Боровец или познат како Чамкорија (Чамкория) од средината на 20 век, е популарно бугарско планинско одморалиште кое се наоѓа во регионот на Софија, на северните падини на планината Рила, на надморска височина од 1350 м. Боровец е на 10 км од Самоков, 73 км од Софија.

Боровец е најстарото бугарско зимско одморалиште со историја кое датира од 1896 година. Боровец е основан на крајот на 19 век како ловиште за бугарските кралеви.

 

Боровец постепено се развивал во модерно скијачко одморалиште со хотели, ресторани, барови и мрежа скијачки патеки и лифтови по падините на планината Рила, обезбедувајќи можности за цел спектар на зимски спортови. Одморалиштето било двапати домаќин на Светските првенства во алпско скијање, (1981 и 1984 година), додека патеката Биатлон е една од најдобрите во светот.

Ски-центар е на надморска височина од 1350 метри а  фрлачи на снег опфаќаат опсежно подрачје  до надморска височина од 2560 метри, со многу ски-терминали кои завршуваат во близина на центарот на селото, овозможувајќи им на скијачите да скијаат скоро до вратата на хотелот.

Сместено  во близина на одморалиштето Боровец  е огромна камена карпа чии sидови импресивно се издигнуваат над долината на реката Голема Сливница. Растојанието од врвот до основата е 135 м. На нејзиниот горен дел е рамно карпеста земја, обезбедена со метална ограда, од која има неверојатен поглед на планинските падини и пошумената бездна. Местото е лесно достапно и не бара посебни подготовки. Теренот е претежно рамен, а преминот од Боровец до Црниот карпа трае нешто повеќе од еден час  одење.

Како и повеќето скијачки центри, Боровец мирно и тивко место во текот на летото, но секогаш има некаква забава, пешачење по прекрасните планински и шумски патеки ,  неодамна планинскиот велосипедизам стана популарен и има многу  правци кои вклучуваат и терени за скокови со велосипеди. Лифтовите работат во текот на летото и велосипедистите можат да ги носат велосипедите со нив. Различни лифтови работат во различни денови.Многу популарен е и  риболовот на локалната планинска  пастрмка.

Travel Advisor

YouTubе

КОПЕНХИЛ: фабрика за согорување на отпад како скијачка патека

Val d’Isere – идиличен ски-центар како од бајките за Снежана

Skyway жичарата – најубавата во Европа

 

 

Previous articleТестиран е најдолгиот непрекинат лет во светот од Њујорк до Сиднеј
Next articleБелград, Љубљана, Берлин и уште нешто