Travel AdvisorTravel Advisor

Вистинскиот дух на културата на Андите 

Градот Куско не се карактеризира само со впечатливо наследство на архитектурата и археологијата. Храмовите, упориштата, палатите, црквите, музеите и улиците се преплавени од илјадници туристи кои од година во година се повеќе го посетуваат овој величествен град. Како и да е, веројатно  многу туристи не знаат точно колку се импресивни старите традиции, обичаи и забави што ги зближуваат граганите на Куско на огромен начин во текот на целата година.

Вистинскиот дух на културата на Андите 

Да, цела година. Можеби е малку непријатно кога огнометот ве буди во 6 часот наутро, но во овој момент, кога експлозиите на небото ве шокираат, запомнете дека тоа е симбол на радоста на луѓето и отпорот на културата која преживеала крвава дискриминација 500 години.

Вистинскиот дух на културата на Андите 

И како културата на Андите преживеала по колонизацијата? Па, тие го сторија тоа интелигентно мешајќи се со културата донесена од Шпанија. Античките луѓе од Андите можеле да праќаат тајни пораки преку нивните прослави дека привидно биле католици, но однатре одржувале шифри и симболи што се длабоко од  Андите.

Вистинскиот дух на културата на Андите 

Поради ова, секој 20-ти јануари се одржува прослава во традиционалниот округ Сан Себастијан (6 км од Плаза де Армас од Куско)  фестивалот е придружуван од вкусна, традиционална храна, танци, еуфорија и серија на традиции што навистина ќе ве изненадат. Свети Себастијан бил француски маченик со зачудувачка убавина, кој бил прогонет за својата христијанска вера и убиен од стрела, откако бил врзан за дрво. Во андската култура, Свети Себастијан е застапен како симбол на амазонските воини и се смета дека потекнува од регионот на Антисују.

Вистинскиот дух на културата на Андите 

Секогаш кога ќе дојдете тука, заинтересирајте се за фестивалите што се случуваат и посетете ги без двоумење. Чувствувајте го во себе вистинскиот дух на културата на Андите.

Travel Advisor – Travel

YouTube

Индија – „Hornbill and Tea festival„

Пекинг , сите годишни времиња

Јордан приказна на блискиот исток

 

 

Previous articleПекинг , сите годишни времиња
Next article“Gulyás” , на десет места во Будимпешта