Витлеем , родното место на љубовта

Витлеем , родното место на љубовта

Витлеем ,(Bethlehem) ,( арапски: بيت لحم –Bayta Laḥm „Куќа на месо“; хебрејски: בֵּית לֶחֶם Bet Leḥem,  „Куќа на лебот“ ).Витлеем бил првично именуван по Ханаанскиот бог за плодност Леем , градот е  лоциран во централниот дел на Западниот Брег во Палестина, на околу 10 км  јужно од Ерусалим. Неговата популација е приближно 25,000 луѓе. Економијата првенствено се базира на туристичката посетеност, за време на Божиќната сезона, кога христијаните прават аџилак во црквата на Рождеството.

Витлеем , родното место на љубовта

Најраното познато спомнување на Витлеем било во преписката Амарна од 1350-1330 пр.н.е., кога градот бил населен со Ханаанци. Еврејската библиска книга, во која се вели дека градот Витлеем бил изграден како утврден град од страна на Ревоам,  го идентификува како градот Давид од каде бил и каде бил крунисан како крал на Израел. Евангелијата на Матеј и Лука го идентификуваат Витлеем како родно место на Исус.

Витлеем , родното место на љубовта

Витлеем бил уништен од императорот Адријан за време на востанието на Бар Коха од вториот век; неговото обновување го направи царицата Елена, мајка на Константин Велики, која ја нарача изградбата на својата голема црква на раѓањето во 327 година од н.е. Црквата била тешко оштетена од Самарјаните, кои ја опустошиле за време на востанието во 529 година, но била повторно изградена еден век подоцна од императорот Јустинијан Први.

Витлеем , родното место на љубовта

Витлеем стана дел од Jund Filasṭīn по освојувањето на муслиманите во 637 година. Муслиманското владеење продолжило во Витлеем до неговото освојување во 1099 година од крстоносната армија, која го заменила грчкото православно свештенство во градот со латинско. Во средината на 13 век, Мамлукс ги срушил sидовите околу градот, кои подоцна биле изградени од Османлиите во почетокот на 16 век. Контролата на Витлеем  од Османлиите ја презедоа Британците на крајот на Првата светска војна. Витлеем беше под Јорданска власт за време на арапско-израелската војна во 1948 година и подоцна беше припоена од Израел во шестдневната војна во 1967 година. Од Договорите во Осло во 1995 година, Витлеем е управуван од палестинската власт.

Витлеем , родното место на љубовта

По напливот на бегалци како резултат на напредокот на Израел во војната во 1967 година, во Витлеем има муслиманско мнозинство, но сепак е дом на значајна палестинска христијанска заедница. Сега е опколено  од страна на десетици израелски населби и бариерата на Израелскиот Западен Брег, која ги раздвојува и муслиманските и христијанските заедници од нивната земја.

Посетете го нашиот YouTube канал.

Travel Advisor

Запознајте ја Македонија – интересни факти

Продуховена убавина, „Св. Богородица Елеуса (Милостива)“

Израел , земја на верите