Фениксот Нагасаки , Јапонија

Фениксот Нагасаки , Јапонија

Nagasaki се наоѓа на Kyushu, трет по големина остров во Јапонија и најјужниот дел од земјата. Секако, не можете да го одминете музејот и спомен-обележјето на атомската бомба, но сепак има и  други атракции кои ја  вклучуваат возобновената холандска трговска пошта во Dejima, која 200  години била единствениот контакт на Јапонија со надворешниот свет и Glover Garden, како и колонијалните куќи од 19 век.

Фениксот Нагасаки , Јапонија

Вистинската причина всушност била лошото време што ги принудило американските авиони да се одкажат од првичната цел  Kitakyushu и наместо тоа да го употребат едно од нај моќните и најразорни оружја во историјата на човештвото и една од двете направени бомби во тоа време да ја фрлат врз  Nagasaki.

Во и околу Нагасаки, Јапонија

Денес , да не беа спомен-обележјата, музејот и Мировниот парк, никогаш не би знаеле дека тивкото предградие на Urakami е целосно уништено. Повеќе од 75.000 луѓе умреа, а 75.000 беа тешко повредени, но (ако е за утеха) можеше да биде и полошо – долината и планините обезбедија заштита и две третини од градот беше поштеден.

Во и околу Нагасаки, Јапонија

Блескавите светла на  го направија Нагасаки град со  „Најдобар урбан ноќен поглед“ заедно со Хонг Конг и Монако во 2018 година. Жичарница ве носи на врвот на планината Инаса и најдобро е да се стигнете таму пред зајдисонце. Погледот е спектакуларен на дневната светлина, но, како што сонцето заоѓа, светлата се вклучуваат и месечината изгрева, веројатно ќе се согласите дека е таму најдобриот поглед на градот.

Во и околу Нагасаки, Јапонија

За да го осетете планинскиот воздух, искористете ја широката мрежа на пешачки патеки во Националниот парк Унзен, сите  обележани на англиски јазик. Активни вулкански кули над градот и планината Фукен кој бил активен последен пат во 1990 година,  сè уште од него излегува пареа. Можете да одите со жичарница до Myoken и да добиете широк поглед на Арикејското Море. Посетете ја оваа област во доцна пролет кога розовите Азалеа цветаат или есента кога лисјата се маѓично обоени во црвени и жолти бои.

 

Пекинг , сите годишни времиња

Атина , историски времеплов

Островот Бали – што да се посети?