Travel AdvisorTravel Advisor

Дали е одмор , ако нема нуркање ???

Некои луѓе се заинтересирани за една специфична област од туризмот и барат места каде тоа е развиено и има специјални тренинзи и опрема , тоа е нуркањето.Обука за рекреативни нуркачи е процес на развивање на знаења и разбирање на основните принципи и вештини и процедури за користење на опрема за нуркање, така што нуркачот може да се нурне за рекреативни цели со прифатлив ризик користејќи го типот на опрема и слични услови на оние  за време на обуката.

Рекреативното  нуркање нема потреба од специјални потврди или регулаторна агенција. Меѓутоа, постојат неколку меѓународни организации со различна големина што ги обучуваат и издаваат потврда за инструктор за нуркачи , а многу продажни места за продажба и изнајмување нудат сертификат за нуркачи од една од овие организации пред да се продадат или изнајмат одредени производи за нуркање.

Не само што е подводното опкружување е опасно, туку самата опрема за нуркање може да биде опасна. Има проблеми  кои нуркачите мора да научат да избегнуваат и да се справат со нив кога ќе се појават. На нуркачите им треба поголема пракса и постепено зголемување на предизвикот за да се развијат вештините потребни за контрола на опремата, ефикасно да се одговори ако се соочат со тешкотии и да се изгради доверба во нивната опрема и во самите себе.

Практичната обука започнува со едноставни, но неопходни процедури и се надградува постепено врз нив, додека сложените процедури се оставаат за подоцнежните фази од обуката. Ова може да биде поделено на неколку кратки програми за обука, со издавање на сертификати за секоја фаза, или комбинирани во неколку  програми со сертификат издадени кога сите вештини ќе се совладат.

Многу организации  ширум светот, нудат обука за нуркачи што води до сертификација: издавање на “картичка за сертифициран нуркач”, исто така позната како “C-card” или квалификациона картичка. Овој модел за сертификација на нуркање потекнува од Scripps Институтот за океанографија во 1952 година, откако двајца нуркачи починале додека користеле опрема во сопственост на универзитетот, а СИО воспостави систем во кој картичката  по обуката е доказ за компетентност.

Инструктори за нуркање поврзани со агенција за сертификација можат да работат независно или преку универзитет, нуркачки клуб, училиште за нуркање или продавница за нуркање. Тие нудат курсеви кои треба да ги исполнат или да ги надминат стандардите на сертификационата организација што ќе ги добијат нуркачите кои присуствуваат на курсот. Сертификацијата на нуркачот ја врши организацијата за сертификација на пријавата од регистрираниот инструктор.

Меѓународната организација за стандардизација одобри шест рекреативни нуркачки стандарди кои може да се спроведат низ целиот свет, а некои од стандардите развиени од Светскиот совет за обука на рекреативни нуркачи се во согласност со важечките ISO стандарди, како што се еквивалентни стандардите објавени од страна на  Европската подводна федерација.

Многу  продавници за нуркачка опрема на популарни места за одмор нудат курсеви наменети да подучат почетник за нуркање за неколку дена, што може да се комбинира со нуркање на одмор.  Други инструктори и школи за нуркање ќе обезбедат потемелна обука, која обично трае подолго.

Операторите за нуркање, продавниците за нуркање и специјализираните агенции можат да одбијат на не обучени луѓе да нурка со нив, да најмат опрема за нуркање или да ги полнат цилиндрите за нуркање. Ова може да биде агенциски стандард, политика на компанија или одредено со закон.

Travel Advisor

YouTube

МЕКСИКО, местото каде Боговите го создале универзумот !!!

Како полесно на долгите патувања со автобус

Не само да се фотографира, направите добра фотографија

 

Previous articleНа сите убавини плус уште една – Коста дел Сол
Next articleКампувањето во различните земји и култури