Домениканска Република

Домениканска Република

Туризам во Доминиканската Република

Пунта Кана
Доминиканската Република е една од најпосетуваната дестинација на Карибите.

Домениканска Република

Годишните курсеви за голф се главна атракција. Географски земјата е многу разновидна , во Доминиканската Република се наоѓа највисокиот планински врв на Карибите, Пико Дуарте, како и најголемото езеро на Карибите и  најниската точка, езерото Енрикило.

Домениканска Република  Островот има просечна температура од 26 ° C  и голема климатска и биолошка разновидност. Земјата е исто така и место на првата катедрала, замок, манастир и тврдина изградена во Америка, лоцирана во колонијалната зона на Санто Доминго, место со светско наследство на УНЕСКО.

Домениканска Република

Туризмот е еден од поттикнувачките фактори во економскиот раст на Доминиканската Република. Доминиканската Република е најпопуларната туристичка дестинација на Карибите. Со изградбата на проекти како Кап Кана, пристаништето Сан Суши во Санто Доминго, Каса Де Кампо и хотелот Хард Рок и Казино во Пунта Кана, Доминиканската Република очекува зголемена туристичка активност во наредните години.

Домениканска Република

Екотуризмот исто така е тема која станува се поважна за оваа нација, со градови како Jарабакоа и соседна Констанка и локации како Пико Дуарте, Баија де лас Агуилас и други стануваат позначајни во напорите да се зголемат директните придобивки од туризмот.

Домениканска Република Од повеќето туристи од другите земји се бара да добијат туристичка виза, во зависност од земјата од која доаѓаат. Во последните 10 години Доминиканската Република стана една од  особено прогресивни држави во однос на рециклирање и депонирање на отпадот. Во извештајот на ООН се наведува дека има пораст на ефикасноста од 221,3% во претходните 10 години.

Домениканска Република Оваа особено се должи на отворањето на најголемата депонија под отворено небо лоцирана на северот 10 км од пансионот Хаити.

Повеќе информации на следниот линк.

Travel Advisor – Travel

YouTube

Родос – крстопат на цивилизациите

Микс на цивилизации „Church Hagia Sophia“ – Истанбул

Златните брегови на Шпанија