Travel AdvisorTravel Advisor

Дубровник – „All Season„

Дубровник дестинација за цела година

Град во јужниот дел на Хрватска, кој излегува на Јадранско Море, во регионот на Далмација. Дубровник е една од најпознатите туристички дестинации во Средоземно Море, пристаниште и седиште на Дубровничко-неретванската жупанија. Според податоците од пописот во 2011 година, Дубровник имал 42.615 жители. Во 1979 година, градот Дубровник бил вклучен во списокот на светско наследство на УНЕСКО.

Ако не е времето за плажа запознајте ја богатата Дубровничка историја.

Просперитетот на градот во текот на историјата се темелил врз основа на поморската трговија, како главен град на поморската Република Дубровник, постигнувајќи висок степен на економски развој, особено за време на 15 и 16 век кој бил единствениот град-држава на источниот дел од Јадранско Море, конкурирајќи на Република Венеција во трговијата.

Градот бил еден од седиштата за развој на хрватскиот јазик и литература, и во градот живееле и твореле голем број на значајни писатели, сликари, математичари, физичари и.т.н.Официјалниот јазик до 1472 година бил латинскиот. Како последица на зголемената миграција на словенското население од внатрешната Далмација, јазикот што го зборуваат голем дел од населението бил хрватски, што обично се нарекува во историските документи на Дубровник, едноставно како „словенски“.

За да се спротиват на промената на демографијата, како резултат на зголемената словенска имиграција од Балканот, родното романско население на Рагуза, кое ја сочинува олигархиската влада на Републиката, се обиде да забрани употреба на какви било словенски јазици во службена употреба.  Археолозите откриле и средновековни глаголички табли во близина на Дубровник, како што е натписот на жупа Дубровачка, што укажува на тоа дека глаголитското писмо, исто така, веројатно било користено во градот.

Климата во дубровник

Дубровник има гранична влажна суптропска  и медитеранска клима , бидејќи само еден летен месец има помалку од 40 мм  врнежи од дожд, спречувајќи  да се класифицира како само влажна суптропска или медитеранска клима. Дубровник има топли,  умерено суви лета и благи до ладни влажни зими. Ветерот „Бура„ дува во ладни налети надолу по јадранскиот брег помеѓу октомври и април, а услови за грмотевици има во текот на целата година, дури и во лето, кога преовладуваат топлите, сончеви денови.

Температурите на воздухот може малку да се разликуваат, во зависност од областа или регионот. Обично, во јули и август дневните максимални температури достигнуваат до 28 ° C , а навечер паѓаат на околу 23 ° C . Во пролет и есен максималните температури се обично помеѓу 20 ° C  и 28 ° C. Зимите се едни од најблагите во Хрватска, со дневни температури околу 13 ° C во најстудените месеци. Снегот во Дубровник е многу редок.

 

Целогодишни настани во Дубровник

© Arhiva Dubrovačkog zimskog festivala

Годишниот фестивал во лето Дубровник е 45-дневна културна манифестација со претстави во живо, концерти и игри. Награда е златен меѓународен трофеј за квалитет  од страна на Редакцијата.Покровител на градот е Свети Влахо (Свети Блез), чии статуи се гледаат низ градот. Тој има важност слична на онаа на Свети Марк Евангелист во Венеција. Една од поголемите цркви во градот е именувана по Свети Блез. 3 февруари е празникот на Свети Влахо (Свети Блез), кој е заштитник на градот. Секоја година градот Дубровник го слави празникот со  паради и свечености што траат неколку дена.

© Arhiva Dubrovačkog zimskog festivala

 

Градот може да се пофали со многу стари градби, како што е Арборетум Трстено, најстариот арборетум во светот, кој датира уште пред 1492 година. Исто така, третата најстара европска аптека  во функција, основана во 1317 година, е во Дубровник, во манастирот Мали браќа.

George Bernard Shaw, го посети градот во 1929 година и рече: „Ако сакате да го видите небото на земјата, дојдете во Дубровник.“ 

Меѓу многуте туристички дестинации се неколку плажи. Бање, главната јавна плажа во Дубровник. Исто така, плажата  Копакабана, камена плажа на полуостровот Лапад,  именувана по популарната плажа во Рио. До 2018 година градот мораше да преземе чекори за намалување на прекумерниот број туристи, особено во Стариот град. Еден метод за умерена посетеност е забрзувањето на  времето на пристигнување / поаѓање на крстаречките бродови за да се зголеми динамиката на бројот на посетители рамномерно во текот на неделата.

Travel Advisor – travel

Pretplatite se na TikTok i naš YouTube

Uključite se u naše grupe na Fejsu: Vodič po najljepšim skijalištima Savjetnik za putovanja Travel AdvisorSavjetnik za putovanja Europom i Savjetnik za putovanja Hrvatska.

 

 

 

 

Previous articleАвиопревозниот EasyJet воведува флота од електрични авиони
Next articleКаиро , градот “каде што сонцето изгрева”