Travel AdvisorTravel Advisor

Честит празник Македонијо

На сите гости и туристи во Македонија им посакуваме срдачно добредојде на денот 2 август кој за нас македонците има посебно значење и ѓи повикуваме заедно да го прославиме каде и да се наоѓаат во нашата земја и да го зацврстиме ставот на еден голем мислител и човек , оти светот е за културен натпревар меѓу народите а можеме да додадеме и запознавање на различните култури и обичаи заради кои треба повеќе да се радуваме.

Македонија е висока земја

Постојат повеќе од 50 езера и 34 планини поголеми од 2.000 метри. Таа има петта највисока просечна височина од која било земја во Европа (741 м), зад Андора (највисока), Швајцарија, Австрија и Турција.

…И стара земја

Без да се нацрта каде започнува Грција и каде Македонија завршува, античкото царство Македон датира од 808 година. И било управувано главно со основачката династија на ареадите, иако денешна Македонија најмногу се поврзува со античкото кралство Пајонија, северно од царство на Македонија. Се вели дека Скопје, главниот град, е седум илјади години.

Градот Охрид е заштитен од УНЕСКО

Охрид е единственото место кое е прогласено за светско наследство на УНЕСКО во земјата. Градот и неговото езеро (Охридското Езеро) се сметаат за едни од најбитните културни и природни богатства на земјата.

НАСА е фан

Кокино, на север од земјата, е една од четирите најстари опсерватории на светот, што е призната и од НАСА и датира од 19 век п.н.е. Напишан е на “ориентирана” листа на заштита на УНЕСКО. Останатите се Abu Simbel Egypt, Stonehenge Grat Britain и Angkor Wat Cambodia. Помалку позната е и Чочев Камен близу Кокино стара 4 милиони години, која е посовремена од Кокино.

Рудникот Алшар

Македонскиот рудник “Алшар” на планината Кожув е единственото наоѓалиште на светот на талиум и потенцијален “рудник” на еколошки чиста енергија.

Во Македонија се наоѓа единственото европско наоѓалиште на рубини

Многу скапоцени камења што можете да ги видите во светските каталози се од Прилепско. Странците го купуваат скапоцениот камен по багателни цени. Поради неупатеноста и желбата за заработка, кај прилепчани поминала приказната дека станува збор за минералот корунд (минерал од најниска класа). Рубини во Македонија има и може да се најдат во лежиштата на доломитските мермери како што е прилепскиот сивец.

Има света ќерка …

Мајка Тереза од Калкута, која папата Френсис ја прогласи за светец, е родена во Скопје во 1910 година. Таа важи за една од најхуманите луѓе во нашето општество и нејзините дела биле наградувани од најголемите светски лидери. Денес, има и статуа на неа и музеј посветен на нејзиниот живот во центарот на градот Скопје.

… и голем син

Александар Велики, некогашниот крал на Кралството Македонија, беше првиот освојувач на светот, кој го прошири царството низ Грција и Персија во Индија и Египет. Во центарот на градот Скопје се наоѓа статуа која е висока 28 метри, тежи 30 тони и чинела околу 9,4 милиони евра.

Таа има три национални паркови

Македонија има три национални паркови, од кои Маврово е најголем. Тој е основан во 1949 година и во него спаѓаат вештачкото Езеро Маврово, како и највисоките планински врвови во земјата, овозможувајќи скијање и сноубординг во зима. “Импресивните шуми на Маврово содржат повеќе од 100 ретки видови дрвја, а неговите нерамни врвови се богати со диви билки и чаеви кои лесно можат да се соберат со рака”, вели туристичкиот одбор.

Пештера Пешна – со најголем влез во пештерата на Балканот

Пештерата која се наоѓа на 6 километри од Македонски Брод, е една од најатрактивните природни убавини во Македонија. Според спелеолозите, Пешна е пештера со најголем влез на пештерата на Балканот – подот на отворот е висок 30 метри. Легендата вели дека и Дева и Пешна (сестри на Крали Марко) живееле во овој регион откако биле во брак. Како и во тие денови на жените не им беше дозволено да излезат без придружба, а за сестрите да можат да комуницираат, Крали Марко изградил замок за Дева спроти Пешне (кој се наоѓал на влезот на големата пештера именувана по неа). Така, сестрите комуницирале секое утро користејќи го ехото создадено од внатрешноста на пештерата.

Милениумски крст

Скопје е дом на петтиот по големина крст во светот, на 66 – метри високиот Милениумски крст, изграден да обележи 2.000 години христијанство во Македонија. Се наоѓа на врвот Водно во градот Скопје и може да се стигне со жичарница.

Реката Вардар

Реката Вардар тече низ речиси 90 проценти од територијата на Македонија и тече низ речиси сите поголеми градови и Скопје. Реката Вардар се споменува дури и во Хомерската “Илијада”, а нејзиното грчко име е Аксиос (Axios).

Извор: Скопје24.

Посетете го нашиот Youtube канал.

Античкиот град Стоби

Селото Куклица и скаменетите свадбари

Previous articleРум,пура,музика и Куба
Next articleИндија , земја на боите