Travel AdvisorTravel Advisor

Зошто ја сакаме Ибица

 

Зошто ја сакаме Ибица :

Ибица, Шпанија

Околу 160km  оддалечена од Валенсија, местото со најдобриот ноќен живот има уште многу што да понуди. Прекрасни плажи, знаменитости кои се под заштита на УНЕСКО, голем број продавници и се друго што може да се посака од Медитеранот.

има над 300 сончеви денови годишно ,има прекрасна медитеранска клима има одлична забава, како за младите ,така и за децата , воден парк

во центарот на Playa den Bosse е вистинско уживање ,тука се Pacha и Amnesia, клубови број 1 во светски рамки. А можеме да уживаме и во неизбежното Cafe del Mar.

Зошто ја сакаме Ибица:

Денски е место со најубави плажи – S’Arenal Gros, S’Arenal Petit, Playa Porto Beach ,а навечер целиот остров врие во ритмот на музиката

Некои информации кои се битни при патувањето на Ибица .Во јули и август е најголемата гужва на брегот на Ибица и нема да можете да најдете место на плажите. Затоа претходно резервирајте место во хотел, како и повратната карта на траектот.

Ако дојдете во август, задолжително учествувајте на карневалот, во чест на „San Čirijakosa„ светец заштитник на островот, кога има парада и огномет на островот.

Најголемите ресторанти, кафеани и други места на островот се целосно затворени во текот на зимата на Ибица, од ноември до април.

Историјски поглед на Ибица

Во 654 п.н.е., феникиските доселеници основале пристаниште на Ибица. Со падот на Френикија по асирските инвазии, Ибица била под контрола на Картагина, исто така поранешна феникиска колонија. Островот произведувал сол, риба и волна.

По падот на Западното Римско Царство и краткиот период на вандалско, а потоа и византиско владеење, островот бил освоен од страна на Маварите во 902 година.

Во 1235 година островот бил освоен од арагонскиот цар Јаков први .Локалното муслиманско население било депортирано како што било случај со соседна Мајорка и на други места. Островот ја одржувал својата сопствена самоуправа во неколку форми до 1715 година, кога кралот Филип петти ја укинал автономијата на локалната власт. Пристигнувањето на демократијата во доцните 1970-ти довело до Статутот на автономија на Балеарските Острови. Денес, островот е дел од Балеарската автономна заедница, заедно со Мајорка, Менорка и Форментера.

Преземено од Cone Nast Traveller.

Посетете го нашиот YouTube канал.

48 SATI – Italija , a možda i shopping manija ?

Чилито херој на глобализацијата

Музејот Данубијана – лоциран во срцето на Европа

Previous article10 Совети за патување што треба да ги знаете
Next articleВелигден на Пирин-Банско