Travel AdvisorTravel Advisor

Инспиративниот Тунис

Тунис е северноафриканска земја на Средоземното Море, источно од Алжир и западно од Либија, со околу 11 милиони жители. Таа е добра туристичка дестинација и за западните и источните туристи, главно позната по своите волшебни плажи и сончевата клима.

Следната листа на клучни туристички атракции дефинитивно ќе го натера читателот да открие повеќе од земјата и да ги истражи  можностиte кои Тунис со нетрпение очекува да ги открие на патниците желни за нови  искуства.

ТУНИС

Главниот град е дом на повеќе од 800.000 жители . Добро зачуваната Медина (стариот град на списокот за светско наследство на УНЕСКО) со лавиринти од лакови е главна атракција. Се одликува со стари куќи, згради и палати, бројни џамии, меѓу кои е и Големата џамија Ал Зејтуна, Медерсас (исламски центри за учење) и Турбет ел бег, место каде почива владетелот Али Пача Втори од 18 век.

Надвор од Медина, главна точка на интерес е некогашната палата на Бисите (локалните владетели) претворена во археолошки и уметнички музеј . Ја вклучува  најголемата колекција на римски мозаици во светот.Авенијата Хабиб Бургуиба, главната сообраќајница, е украсена со зградите на Арт Ново / Арт Деко, вклучувајќи го и Општинскиот театар изграден во 1902 година, Католичката катедрала и статуата на Ибн Калдун, голем мислител на XIV век.

CARTHAGE  (КАРТАГИНА)

Главниот археолошки локалитет на земјата. Основана е во 814 година п.н.е. од страна на феникиската кралица Елиса (наречена Дидо од римскиот поет Вергилиј), која дошла од Тир во денешниот Либан. Многу години, градот беше ривал на Грција и Римската империја кои конечно го поразија и го освоија во 146 г. н.е., а потоа стана главен град на Римската и Христијанска Африка. Други археолошки места што се распространети низ Тунис се Даглас, Утика, Тубурбо Мајус, Була Регија, Оудна и Сбештала.

SIDI BOU SAÏD

Близу до Картагина, прекрасно село со поглед на Тунискиот Залив со типични куќи обоени сино и бело. Не треба да се пропушта и палатата на британецот Родолфе Е’рлангер кој се пресели во 1922 година. Во него има и интересен музеј за музички инструменти. Исто така, вреди да се посети е Дар Ел Аннаби, типична куќа изградена на крајот на 18 век.

BIZERTE

Северозападно од Тунис на Медитеранот,  Бизарте е старо пристаниште со бели куќи и стари sидови. Посетете го Касбах на Медина и шпанската тврдина. Центарот го задржал изгледот на еден стар колонијален град со широки патишта. Тоа е последното место во земјата што го напуштија и Французите во 1957 година, која ја чуваше поморската база до 1963 година.

HAMMAMET

Најпознатото одморалиште со одлични плажи и бројни хотели. Стариот Хамамет има интересна Медина и стара тврдина. Современиот дел, наречен Јасмин, собира поголем дел од хотелите и има голема марина и забавен парк.

SOUSSE

3-ти по големина град, посетете ги Касбах и Рибат (тврдина). Модерната марина на Порт Ел Кантуи е на 10 км северно од градот.

MONASTIR

Родното место на Хабиб Бургуиба, првиот претседател на независен Тунис, кој почива во семејниот Мавзолеј во срцето на градот. Рибатот (тврдина) е најимпресивниот во земјата. Исто така вреди да се посети: Медина, Големата џамија и марината.

MAHDIA

Мал град кој ги задржува своите оригинални традиции и станува се по модерно одморалиште, претежно популарно кај Тунижаните благодарение на одличните плажи. Посетете ги Медина, џамиите Хаџ Мустафа и Хаџ Слиман Хамза, античките (Балијаа) и рибарските пристаништа и Црната порта (Баб Ал Футух), не заборавајќи ги урнатините на палатата Ел Калем Бир Амир Елах и тврдината Фатимид Ел Борџ. Махдија се смета за Мајка град на Каиро.

Travel Advisor

YouTube

Есфахан … еден друг поглед на Иран

Mестото со најдобриот ноќен живот , ИБИЦА

Модерен кроасан , “bon appétit“…

 

 

Previous articleПосетете ги старите визби, вкусете вино и откријте нешто ново
Next articleПатеката на Инките , неодолива со нејзините пејсажи