Travel AdvisorTravel Advisor

Која е „The Inferno Race„

Која е The Inferno Race 

The Inferno Race  во швајцарското алпско одморалиште Морен била организирана за прв пат во 1928 година од страна на група “ski-crazy” Британци. Денес тоа е најголемата трка во аматерско скијање во светот.Sir Arnold Lunn, основачот на ски-клубот Кандахар, ја основа трката The Inferno Race , така што има голем број британски членови на Кандахар кои учествуваат во The Inferno Race .Овој спектакуларен годишен настан е толку популарен што учеството мораше да биде ограничено на „само“ 1850 натпреварувачи – неколку стотици апликанти сè уште се отфрлаат секоја година. Курсот опфаќа 14,9 километри контрастни терени и топографија и е отворен за скијачката јавност во сите периоди од годината.

The Inferno Race е особено погоден за скијачите-аматери. Како што се објаснува во официјалната документација: „Горниот дел од патеката бара техника за спуштање по удолнини и оптимална линија. Средниот дел е идеален за спуст. Од „Канонерох“ до „Хенхенке“ технички супериорните скијачи ја имаат предноста. Од Винтерег – Сприсенкер до Лаутербрун со оптимална опрема, чиста позиција за спуст и – не и помалку важно – менталната издржливост може да биде клучот за најбрзо  време .Ноќта пред трката, тука е Devil’s Dance: поворка на селани и бенд, облечени како ѓаволи  шетаат низ селото со запалени факели, конечно пристигнуваат на лизгалиштето, каде е запалена  голема ѓаволска фигура на клада за да им даде среќа на сите скијачи за следниот ден.

Накратко, курсот може да се сумира на следниов начин: Почетокот се наоѓа веднаш под ‘Kleines Schilthorn’. Оттука, курсот продолжува низ Engetal до Schilthorn Hut. Потоа следи долго исцртано „Ѕ“, веднаш до Muttlerenhorn, проследен е предизвикот на Kanonenrohr. Следно следува дополнителна „Двојна S“ и остра десна крива. Курсот се искачува во шумски предели, преминувајќи под столбот на Maulerhubel. Мала угорница потоа води кон Winteregg преку the Winteregg Bridge, приклучувајќи се на шумската патека во правец на Lauterbrunnen.
Тркачите тргнуваат на секои 12 секунди  цел ден додека последниот тркач тргнува околу 3:30 часот.

Travel Advisor – YouTube channel.

Пампорово ,еден од најјужните ски-центри во Европа

 

 

Previous articleЛутраки , убавините на една “природна бања“
Next articleТасос, еден од бисерите на Егејското море