Travel AdvisorTravel Advisor

Кралските градови во Мароко

FES

Беше главен град до 1911 година, пред  Рабат, дефинитивно е најатрактивниот и живописен град во земјата. Дводневниот престој ќе ви даде шанса само за откривање на најважните локации.

Тој е основан во 789 година од страна на Идрис Први. Околу 817, 800 муслимански семејства протерани од Кордоба – Шпанија се преселија во градот, по што дојдоа многу арапи од Тунис и еврејски семејства.

Најубава панорамата на градот има од двете стари тврдини  Borj South и North и the Merinides’s tombs.

MEDINA

Се наоѓа на листата на Светското наследство на УНЕСКО, содржи околу 1400 историски градби, меѓу кои 176 џамии, 118 фондуки (работилници / хостели), 11 medersas (училишта по Куранот) и 590 живеалишта со голема архитектонска вредност.

Некој знаменитости:
Медерса Бу Иннанија (14 век), најголема и најукрасна во градот
Medersa Attarine
Мела (Еврејска четвртина)
Карауева џамија
Комплекс Neijarine ( фонтана, работилници и сувенири)
Зауиа Мулај Идрис (мавзолеј на Идрис II)
Кралската палата
Влезните порти во градот со ѕидови: Баб Махрук, Бу Јелуд, Смарин и Ел Хука
Занаетчии на отворен простор и уште многу ,многу знаменитости

MEKNES

На 51 километри од Фес и 115 километри од главниот град Рабат е градот Мекнес, потсетува на Маракеш со своите големи отворени простори  и бројни пазари. Оградениот град бил основан во 10-тиот век .

Некој знаменитости:
Medersa Bou Inania
Куба Сиди Аиса (мавзолеј)
Маузолеум на Мулај Исмаил
Дар Јамај (голема куќа)
Агдал вештачко езеро
Дар ел Ма со житници и штали на Мулај Исмаил
Огромниот плоштад на Ел Хедемем, врамен од двете пристапни порти до Медина, Баб Џема Ел Нуар и Баб Мансур, означувајќи ја границата меѓу Медина и Кралскиот град
Мела (Еврејска четврт)
кралска палата
Влезните порти во градот со ѕидови: Баб Бердајн, Ел Кемис, Тизими, ес Рет и Ед Џејд

VOLUBILIS

На 31 км северно од Мекнес, е местото на најимпресивните римски руини во Мароко. Тука се наоѓа местото Бербер кој бил важен центар на оваа место, пред да го окупираат римјаните во 40 А.Д. Во најславни времиња тој имал над 20000 жители. Потоа бил окупирана од Мулај Идрис Прва на крајот на 8 век и била населен до 18 век.

Главните градби се Арката на Триумф (III век), базиликата, Капитол, палатите, куќите и продавниците.

MOULAY-IDRISS

Светиот град затворена за немуслиманите до 1911 година, е изграден на два зелени ридови околу 8 километри од Волубилис е и дом на околу 20000 жители. Центарот е затворен за моторен сообраќај.

Главната атракција е Хор, џамија и мавзолејот на Идрис, првиот муслимански султан, потомок на Али, Мухамедов  зет, кој избегал од Мека во градот за да избега од прогонувањето на халифот на Багдад.

Travel AdvisorTravel

YouTube

Зачини , заради нив почнале патувањата

Познат е и како „Златна Прага„

Барселона ,каталонската кралица

 

 

Previous article“Najlijpše”, плажи во Хрватска
Next articleВелики Петок … тешкиот пат кон љубовта