Travel AdvisorTravel Advisor

Легендата за принцезата „Libuše„ , убава приказна за Прага

За Libuše се вели дека била најмладата ќерка на  чешки владетел Krok . Легендата вели дека таа била најумната од трите сестри,  додека нејзината сестра Kazi била исцелителка ,Libuše била волшебничка, таа имала дарба да ја види иднината, и била избрана од нејзиниот татко како негова наследнчка, да суди на луѓето , таа прорекувала од нејзиниот замок во Libušín, иако подоцна легендите велат дека станува збор за Vyšehrad.

Легендата вели дека Libuše излегла на високата камена карпа над Влтава и пророкувала: „Гледам голем град чија слава ќе ги допре sвездите“. На таа страна од реката таа нареди да се изгради замок и град наречен Прага.

 

Иако Libuše се докажа како мудра владателка , машкиот дел од племството не  беа баш рамнодушни што нивниот владетел е жена и бараа таа да се омажи, но таа се заљубила во ораторот,Přemysl.

Таа им наложи на своите советници да го бараат овој човек со тоа што ќе пуштат коњ да се изгуби на крстосницата, кој тие го следеле до  селото Стадице и го најдоа Přemysl точно како што таа рече. Двете старици кои го пронајдоа Přemysl го доведоа во кнежествената палата каде што се ожени со Libuše , а ораторот Přemysl стана  владетел. Тие имаа тројца сина: Radobyl, Lidomir, and Nezamysl кои ја продолжија династијата  Přemyslid на чешките територии.

Легендата за Libuše и Přemysl е раскажана детално во 12 век од Cosmas of Prague во неговата Chronica Boëmorum.Уште еден ран извештај е вклучен во хрониката „Jan Dubravius„ 1552, Historia regni Bohemiae, а Јохан Карл Август Мусиус го искористи ова и Енеас Силвиус ‘Cardinalis de Bohemarum Origine ac Gestis Historia’ за да ја напише својата верзија на легендата како „Libussa“, која ја вклучи во неговата Volksmärchen der Deutschen (1782–86)

Митската личност на Libuše даде материјал за повеќе уметнички дела, меѓу кои и „Libuše„ , трагедија од Франц Грилпацер, Libuše, опера на Бедчич Сметана и Поле палисада, роман на Милош Урбан. Таа е исто така претставена како лик во претставата на Едвард Ајнхорн, Рудолф Втори.Во 2009 година, американско-чешка филмска верзија на приказната за Libuše и Přemysl беше објавена под името Паганската кралица.Во нејзина чест е именувана малата планета 264 Libuše.

Travel Advisor – Europa

YouTube

Мадрид град полн со изненадувања

“Bellissima Italia” – Болоња , Фиренца , Пиза

Бајковитиот , Копенхаген

 

Previous articleДубровник – „All Season„
Next articleЧоколадо и Вино , патот на љубовта