Travel AdvisorTravel Advisor

Најголемите аеродроми во светот

 

Кои се најголемите аеродроми во светот?

Според бројот на патници годишно на прво место Хартсфилд-Џексон аеродромот во Атланта. На прво или второ место, тој аеродром е над десет години. Центар е најјужниот дел на САД.

Вкупниот број на патници кои годишно патуваат низ 20 најпрометните аеродроми е близу милијарда и пол . Годишниот раст на патниците изнесува 5,2%. Како што расте светската економија, бројот на патници на сите континенти, а особено во Азија, се зголемува.

Исто така е интересна изјавата на  еден од лидерите на Airports Council Internationala. Во Америка и некои други земји, доага до затворање на трговските центри како познатата стоковна куќа  Macy,s, Од друга страна, воздушниот сообраќај за карго товар расте. Трговијата на Олајн го намали бројот на работни места во продавниците и го зголеми бројот на работни места во транспортните компании.

Колку познати и блиски аеродроми се во првите десет?

1) Атланта (АТЛ) – 104.171.935.000 патници првпат го преместија магичниот број на 100 милиони патници во 2016 година и оттогаш постојано се зголемува.Овој аеродром е прв во светот според бројот на патници кои слетуваат и полетуваат од него. Пет полетно-слетни писти, два терминали и 209 портали прифаќаат повеќе од 2.500 пристигања и заминувања дневно. Аеродромот во Атланта е дом на најголемата авиокомпанија во светот на “Делта Ерлајнс”.

2) Beijing Capital International Airport (PEK) – 94.393.454 е најпрометниот аеродром во Азија. Патниците го ставаат меѓу најудобните аеродроми, тој е полн со кинески културни симболи. По големина е најголем во светот.Има 3 терминали, од кои се лета до повеќе од 250 дестинации дневно, и е 25 километри од градот.

3) Dubai International Airport (DXB) – 83.654.250. Според бројот на меѓународните патници, DXB е број еден во светот, а според товарен превоз, тоа е на шесто место. Има повеќе од 8.000 летови неделно. Домашен аеродром е на Emirates. Патниците сметаат дека е еден од најдобрите аеродроми во светот по удобноста и богатството на понудите во кои спаѓа дури и базен.

4) Los Angeles International Airport (LAX) – 80.921.527 е најпрометниот аеродром според бројот на патници на кој е дојдовна или појдовна дестинација (O & D). Аеродромот има 4 писти. На една од нив во 2012 се спушти Space Shuttle Endeavour. Има девет патнички терминали и 128 портали. Поврзан е со 185 дестинации.

5) Tokyo International Airport (HND) – 79.699.762 познат како Ханеда е еден од двата главни аеродроми кои работат во мегалополисот Токио. Има три терминали и четири писти. Познат по својата многу добра понуда на ресторани.

6) O’Hare International Airport (ORD) – 78.327.479 беше најпрометниот аеродром не толку одамна ,2014 година, но во меѓувреме приматот го презеде Атланта. Во Америка, десет години по ред беше избиран за најдобар аеродром. Изграден е во 1942 година. Има осум писти, пет патнички терминали и 182 портали.

7) Heathrow, London (LHR) -75.715.474 е најголемиот европски аеродром според бројот на патници и втор во светот, според бројот на меѓународни патници. Еден е од  6-те аеродроми околу Лондон. Најпрометна  линија е онаа за Њујорк, летаат околу три милиони патници годишно.

8) Hong Kong International (HKG) – 70,314,462 релативно нов аеродром во функција од 1998 година. Го замени легендарниот стар аеродром кој беше речиси во центарот на градот. Според бројот на карго товар е број 1 во светот. Патничкиот терминал е најголема зграда од тој тип. Повеќе од 100 авиокомпании летаат до 180 дестинации ширум светот.

9) Shanghai Pudong International (PVG) – 66.002.41 е еден од двата мегународни аеродроми кои функционираат во оваа метропола. Според бројот на карго превозот е  број 3 во светот. Летат повеќе од 100 авиокомпании до 210 дестинации низ целиот свет. Има два терминали и 70 излези и две писти. Градот е поврзан со ултрабрз воз од типот MAGLEV кој развива брзини над 400 километри на час.

10) Charles de Gaulle (CDG) – 65.933.245 е втор по големина аеродром во Европа. Во годината гокористат повеќе од 475.000 авиони. Има 6 терминали и 4 песни. За многумина, е многу сложен и тежок за снаоѓање, но се смета за еден од најефикасните аеродроми во светот.

Travel Advisor – Business

YouTube

За сите светски дестинации авионски карти во Т.А. Атлантис.

Малдиви … и се е кажано

City Break ,City Break ,City Break …

Најнебезбедни земји за патување во 2019 година

 

 

Previous articleМалтешки ред , тајните убавини на Малта
Next articleЈадран „нашо море“, Хрватите наши луѓе