Travel AdvisorTravel Advisor

Пампорово-Бугарија , еден европски ски-центар

Пампорово — популарно скијачко место кое се наоѓа во Смолјанската Област, Бугарија и е едно од најпознатите во Југоисточна Европа. Првенствено е посетена во текот на зимата за скијање и сноубординг. Тоа е, исто така, популарно туристичко место во лето. Центарот на Пампорово се состои од голем број хотели и барови. Исто така е едно од најјужните скијачки центри во Европа. Тоа е одморалиште за семејство и одговара за комплетни почетници и посредници.

Одморалиштето се наоѓа во јужните Родопски Планини на надморска височина од 1620 метри. Највисокиот врв во областа, Снежанка на 1928 метри, е неколку стотици метри над одморалиштето и на врвот се наоѓа истоимената кула. Пампорово е оддалечено околу 260 километри од Софија, 85 километри јужно од Пловдив, 15 километри северно од Смолјан и 10 километри јужно од Чепеларе.

Одморалиштето има 55 километри скијачки патеки од кој 38 километри  се опслужуваат со 18 лифтови со вкупен капацитет од 13.000 лица на час. Седум машини за израмнување на снег и 90% покриеност со снежни топови гарантираат удобно и пријатно возење на скијачите. Повеќе од 100 високо квалификувани инструктори за скијање, кои зборуваат на различни јазици, се на располагање за да им помогнат на почетниците  и на сноубордистите.

Зимите во Пампорово имаат тенденција да бидат благи, но секоја година има околу 150 дена снежни врнежи. Оваа комбинација овозможува долга скијачка сезона во одморалиштето. Пампорово е познато по својот голем број на сончеви денови во текот на зимата, често пати над 120 дена од декември до мај. Просечната температура во јануари е -3 степени.

Голем дел од постариот дел на одморалиштето во Пампорово се наоѓа североисточно од Снежанка. Постојат планови за изградба на два терени за голф и проширување на целата скијачка област на планината Перелик. Пампорово изобилува со разни објекти за сместување а за навремено и луксузно сместување ние ви го препорачуваме следниот линк.

Во јануари 2010 година бил отворен дополнителен граничен премин помеѓу Бугарија и Грција, што е само половина час возење од Пампорово со автомобил. Ова довело до значително внимание од страна на туристите и медиумите кон оваа одморалиште како единствено во Европа од кое за половина час  можете од планиските убавини да се симнете на егејското море.

Travel Advisor

YouTube

Светски нај „Instagrammable“ локации

Копаоник -“All seasons sports and spa resort”

Од Москва па скоро до Токио

 

 

 

Previous article“SAFE Global” – апликација за безбедно патување
Next articleГрадови кои се преубави и во зима …