Travel AdvisorTravel Advisor

Памучен замок – „Pamukkale“

Памуккале „памучно кале“(памучен замок), е природно место што го создала природата во покраината Денизли во југозападниот дел на Турција.Местото содржи топли извори и травертини-тераси од карбонатни минерали направени од проточната вода. Се наоѓа во внатрешниот дел на Турција на Егејско Море, покрај долината на реката Мендерес, која има умерена клима во поголемиот дел од годината.

Античкиот грчко-римски и византиски град Хиераполис бил изграден на врвот на белиот „замок“ ,кој е долг вкупно околу 2.700 метри, 600 метри широк и 160 метри висок. Може да се види од ридовите на спротивната страна во долината на градот Денизли, кој е оддалечен 20 километри.

Туризмот бил и сè уште е главна индустрија. Луѓето се капеле во базените илјадници години. До средината на XX век, се граделе хотели врз урнатините на Хиераполис кои предизвикале значителна штета. Приклучниот пат се градел од долината кон терасите и на моторните велосипеди им било дозволено да се движат нагоре и надолу по падините. Кога областа ја прогласиле за Светско наследство на УНЕСКО, хотелите ги уништиле и патот го отстраниле и замениле со вештачки базени. Забрането е носење на чевли во водата за да се заштитат минералните наслаги.

Памуккале е туристичка атракција. Признато е како Светско наследство на УНЕСКО заедно со Хиераполис. Хиераполис-Памуккале беше прогласен за Светско наследство на УНЕСКО во 1988 година.

Подземната вулканска активност која создава врели извори го повлекуваат јаглерод диоксидот во еден отвор, кој е наречен Плоутонион со значење местото на богот Плутон. Свештениците на Сибили ја користеле оваа пештера за религиозни цели, мистично е како наоѓале начин да станат отпорни на задушливиот гас.

Поранешната римска бања на античкиот град Хиераполис се користела како седиште на Археошкиот музеј во Хиераполис од 1984 година.Во овој музеј, покрај историските ракотворби, исто така постојат ракотворби од Лаодисеја, Колос, Триполис, Атида и други градови во долината на Лисос. Покрај овие, музејот има голем дел кој е посветен на ракотворбите кои се пронајдени во местото „Beycesultan Hüyük“, кои вклучуваат некои од најубавите примери во уметноста во бронзеното vреме.

Ракотворбите од регионите на Карија, Писидија и Лидија се исто така изложени во овој музеј. Изложбениот простор на музејот се состои од три затворени простории од бањата во Хиераполис и отворени простории на источната страна за кои се знае дека се користеле како библиотека и гимнастичка сала. Ракотворбите во отворената изложба се претежно од мермер и камен.

YouTube

Travel Advisor

Селото Куклица и скаменетите свадбари

Париз низ призма на уметноста и „Moulin Rouge“

Плажата Кута место од вашите фантазии

 

 

Previous articleЛетна симбиоза , книга и плажа !!!
Next articleХрватска 2019,убавина за секогаш