Travel AdvisorTravel Advisor

Пиериа , Катерини и Олимп и море

Пиерија (Πιερία) е една од регионалните единици на Грција лоцирана во јужниот дел на Регионот Централна Македонија, во рамките на историската провинција Македонија. Нејзиниот главен град е градот Катерини.

Пиерија е најмалата регионална единица во Грчка Македонија. Името Пиерија потекнува од племето Пјери. Во Пиерија има многу археолошки локалитети, како што се Дион, Пидна, Леивитра и Платамонас.

Олимп, највисоката планина во Грција и престолот на древните грчки богови, се наоѓа во јужниот дел на Пиерија. Други древни градови биле вклучени Леибетра и Пимплеја.

Катерини е популарна туристичка дестинација, која привлекува туристи од Грција и од странство. Во границите на општината има над 230 хотели кои можат да сместат повеќе од 8.600 луѓе .

Најголемиот дел од туристичката инфраструктура лежи во Паралија и Олимпијаки Акти, а исто така вклучува десетици таверни и кафулиња.  Зимскиот туризам започна да се развива во областа, од изградбата на ски-центарот Елатохори. Катерини е опкружен со антички археолошки локалитети како Дион, Левиттра, Пидна, Лулудиес и замокот Платамон кои вредат да се посети.

Платомонa се смета за една од најзначајните туристички дестинации во северна Грција. Градот е дом на бројни ресторани, кафетерии, хотели и места за кампување. Платмонa е поврзан со градовите Катерини и Лариса преку автобускиот и брз железнички систем.

Travel Advisor

YouTube channel.

Црна гора , уште еден јадрански бисер

Корзика , сите уметности на еден остров

Тангото тече низ крвта на Аргентинците!

Previous articleНедостаток на пилоти , вистина или мит ???
Next articleСите „Costa del“ на Шпанија