Travel AdvisorTravel Advisor

ПИЗА

 

Откако ќе престигнете во Пиза после краток одмор ви предлагаме да го разгледате градот и ќе ви посочиме неколку од многуте места кои треба да ги посетете : Пијаца деи Мираколи, Катедралата,  Кампо С – анто, Кривата Кула, Звоната на катедралата и.т.н.

Главен град на регијата Тоскана е Фиренца, сместен на брегот на реката Арно. За Италијаните и целиот западен свет, Фиренца има големо историско – културно, образовно и уметничко значање. Овој град го нарекуваат колевката на ренесансата.

Тука живееле и работеле многу уметници од 15 и 16 ти век: Брунелески, Ботичели, Рафаел, Леонардо, Микеланџело…Разгледајте го градот со локален водич: Националната Библиотека, Црквата Санта Кроче, Пијаца Сантра Кроче, Пијаца Венеција, Галерија Уфичи, Мостот на златарите или познат како Понте Векио, Палатата Пити, катедралата Санта Марија Дел Фјоре, позната како Дуомо…

Кога сте веќе во Тоскана посетете ги и Сиена и Сан Џимињано. Разгледајте го градот  Сиена еве ви и неколку препораки: Црквата Сан Доменико, Пијаца Салимбени, Катедралата од 12 век, прошетка низ познатите сиенски контради. Во срцето на Сиена се наоѓа еден од најубавите плоштади, познат по Палио – фестивал на коњски трки.

Ако сте во можност без размислување да си приуштите дегустација на тосканските вина.Овде се наоѓа и Сан Џимињано – мал средновековен град, со добро зачуван градски амбиент од 13 и 14 век.

Регијата Емилија Ромања и посетете го нејзиниот главен град – Болоња.Овде ви препорачуваме да ги разгледате црквата Сан Франческо, Нептуновата фонтана, Пијаца Маџиоре, Базиликата Св.Петронија, Палацо ди Арчигинасио – првобитното седиште на болоњскиот универзитет, Пија Св. Стефан… Држејќи се до старата мудрост една слика илјада зборови овој водич ке го продолжиме со краток фото-албум од провинцијата Тоскана и нејзините убавини.

Travel Advisor

 

Најдобрите „спа“ во светот – No.1. Mauritius

АЗУРЕНИОТ БРЕГ за ВЕЛИГДЕН

Пролет во Јапонија: Нежен и прекрасен цвет на цреша

 

 

 

 

Previous articleБудимпешта,гулашот и уште многу вкусови
Next articleФото албум-јужна Америка