Познат е и како „Златна Прага„

Познат е и како „Златна Прага„

 

Прага  е главен град и најголем град на Република Чешка. Се наоѓа на реката Влтава и има околу 1,2 милиони жители. Прага е еден од најпознатите добро зачувани поголеми градови во Европа, а денес е поради својата историска сушина под заштита на УНЕСКО. Поради своето богатство, градот е познат и како “Златна Прага”.

Познат е и како „Златна Прага„

Можеби најдобра опција да се патува за Прага е организирано со искусен туристички водич бидејки има толку многу да се види.Ние овде ќе наброиме неколку знаменитости но со добар познавач на градот сигурно ќе ви требаат неколку денови за да ги посетите барем оние нај прочуените и да го осетете барем малку Чешкиот менталитет.

Познат е и како „Златна Прага„

Карловиот мост.

Познат е и како „Златна Прага„

Споменикот на Карло IV.

Познат е и како „Златна Прага„

Париската улица.

Познат е и како „Златна Прага„

Старомајскиот плоштад со астрономскиот часовник – Орлој.

Познат е и како „Златна Прага„

Црквата Лорето.

Познат е и како „Златна Прага„

 Прашката кула.

Познат е и како „Златна Прага„

катедралата Св. Вито.

Познат е и како „Златна Прага„

Ако веќе се наоѓате во Прага не е на одмет да направите кратка екскурзија до блискиот Дрезден.

Познат е и како „Златна Прага„

Во Дрезден секако ќе ви остават впечаток познатите знаменитости на овој град Операта Земпер, Палатата Цвингер, Богородичната црква, римокатоличката Дворска црква, Резиденционалната палата, палатата Ташенбер, Августовиот музеј.

Познат е и како „Златна Прага„

Никако не испуштајте да прокрстарите по реката Влтава.

Познат е и како „Златна Прага„

Карлови Вари – најпознатиот бањски центар во Чешка и омиленото место на европската аристократија. Топлите извори и водите со лековитите својства се природни дарови кои привлекуваат огромен број туристи, можност да купите сувенири и производи со лековити својства од Карлови Вари. Познат е и како „Златна Прага„

Travel Advisor

Посетете го YouTube каналот.

комплет аранжмани за Прага Т.А.Атлантис

Вистинска дестинација за предстојните Велигденски празници

Велигден на Пирин-Банско

Малтешки ред , тајните убавини на Малта

7 Европски градови за пролетен одмор