Travel AdvisorTravel Advisor

Посетата на Мароко е како да ги вртите страниците на некои свети персиски ракописи

Посета на Мароко

Fes and Meknes

Официјалното арапско име на Мароко се преведува како „Кралство на Запад“, додека денешното англиско име се базира на Маракеш, тоа е главен град под династијата Алморавид и Алмохад Калифат. Првата мароканска држава е основана од Идрис во 788 година од н.е. Над 60% од 36 милиони жители живеат во градовите, 90% зборуваат арапски и скоро 99% се муслимани. Мароканско-американскиот договор за пријателство, потпишан во 1786 година, е најстариот договор за  пријателство на САД.

Посета на Мароко преку аеродромот во Фес, Фес-Саус е добра идеја затоа што ви овозможува да ги поминете официјалните процедури за границата доста брзо, за разлика од аеродромот во Казабланка. Фес е најстариот империјален и денешен втор по големина град (по Казабланка) во Мароко. Денес, градот во најголем дел се состои од два стари  квартови,Fes el Bali и Fes Jdid,, и модерен дел, наречен Ville Nouvelle изграден за време на француската колонијална ера.

Volubilis

Фасцинантниот археолошки локалитет од античко време се наоѓа во близина на Мекни, со потекло од 3 век п.н.е. како Бербер, а потоа населба Carthaginian , значително растејќи под римско владеење од 1 век од н.е. наваму.

На патот назад кон Мекен, минувајќи низ многу расадници со маслинови дрвја, се препорачува да ја посетите Domaine De La Zouina,
која  произведува одлични вина и маслинови производи.

На 115 хектари избрани се најблагородните сорти на грозје: сирах, кабернет совињон, темпранило за црвените; Шардоне, Совињон Блан, Совињон Грис, Вињиер за белите сорти .

Визбите се опремени со опрема достојна за најголемите вина од Бордо: ладна просторија, табели за сортирање,  вертикални преси, мали бетонски резервоари … сè е направено за да се зачува интегритетот на бербата, да се заштитат нејзините ароми и да се избегнат оксидационите појави . Белите вина се  стари  повеќе од 4 месеци и се флашираат на крајот на зимата; црвените се над 15 месеци и се флаширани на крајот на есента.

FIJET – Media Impact Days

FIJET – Денови на влијанието на медиумите се одржа помеѓу 17 – 19 јануари 2020 година во Мекнес во организација на Префектурниот совет за туризам на Мекнес. Деновите имаа богата презентација на историското и културното наследство на средновековниот град, градот на 100 минариња.

За аранжмани и патувања до многу светски дестинации посетете го следниот линк.

Travel Advisor – travel

YоuTube

Венеција во „101„ фотографија …

Топ 10 туристички земји

Тасос, еден од бисерите на Егејското море

Previous articleВенеција во „101„ фотографија …
Next articleНешто несекојдневно Јорк , Англија