Travel AdvisorTravel Advisor

Посетете ги старите визби, вкусете вино и откријте нешто ново

Посетете ги старите визби, вкусете вино и откријте неверојатни својства … духот на бургундското вино!

Во семејните имоти на Беун и селата на падините околу, сопственикот е тој што ве пречекува. Винарџијата ја објаснува својата работа, како ги подготвува своите лозови насади, ги одгледува своите вина.

Châteaux & vineyards, Burgundy-style

Азурниот брег има и колекција на прекрасни вински подруми: Aloxe Corton, Pommard, Meursault, Chassagne-Montrachet, Santenay. Честопати опкружени со нивните лозја, тие нудат поинаков поглед на винскиот свет, историско наследство, посети на винаријата, визби, понекој ресторан, трпеза .

На Шато де Помард,  вината се произведуваат од пет различни вида во рамките на еден регион. Ова е најголемиот монопол што го поседува еден сопственик денес во Бургоњ. Ги повикуваме посетителите во Шато де Помард од целиот свет да ја откријат нашата страст и да вкусат избор на нашите вина. Ние нудиме три вида вина за дегустација, сите препорачани од нашите советници за вино: Експертиенс Помард (15 €), Експертиенс Клос Мареј-Монж (25 €) и Експертиенс Симоне (75 €).

Посета на „Проспер Мауфукс“ : добредојде со флејта на Кремант де Бургоњ во подрумите на Мејсон! Презентација на нашата Мејсон, основана во 1860 година. Истражете ги лозјата и селото Сантенај. За време на прошетка (1,5 км) ве покануваме да научите за лозарството, и климата што им даваат на Бургундија вина со индивидуални карактери и го прават нашето село толку привлечно. Посетете ги нашите  визби. Винификација, стареење и буриња. Нашата Мејсон, сместена на главниот плоштад во Сантенај, може да се пофали со одлични  визби изградени на две нивоа, од кои најстарата датира од 15 век. Дегустација на  8 вина, со „бургундски бранч“ .

За љубителите на историјата на виното, ниту една турнеја низ Бургоњ не би била комплетна без посета на Шато де Мезурц. Неговите прекрасни визби кои датираат од 12 век содржат околу 800,000 шишиња и повеќе од 2.000 буриња.
Имотот Шато де Мерсаул поседува 65 хектари лозови насади на Азурниот брег, со престижни АОК како  Aloxe-Corton, Savigny-lès-Beaune, Beaune, Pommard, Volnay, Puligny-Montrachet , Meursault.
Шато де Мерсул нуди тури, дегустации на вино и активности за поединци, групи или корпоративни настани, само со резервација.

Previous articleSkyway, возење по жица
Next articleИнспиративниот Тунис