Travel AdvisorTravel Advisor

Пред летање на диета ?!?

Пред летање со авион на диета

Пред некоја година од некаде неофицијално се појави најава дека авио компаниите би можеле да наплајќаат повисока тарифа на подебелите патници. Тогаш тоа се чинеше во најмала рака смешно како невкусна шала , но можно е лажната најава да стане вистина. Finnair е прва авио компанија која се подготвува да воведе мерење на тежината на патниците.

Сите патници пред качувањето во авионот ќе се мерат заедно со рачниот багаж. Finnair тврди дека така ќе може полесно да се искалкулира потрошувачката на гориво. Минатата ндела беа измерени 180 патници .Оправдуванјето за тој експеримент е во студијата кој треба да покаже колку се патниците потешки со дебела зимска облека за разлика од летото.Finnair тврди дека ќе ги сочува податоците и дека нема да ја загрози приватноста на патниците.

Во Finnair тврдат дека студиите за просечната тежина на патниците се стари повеќе години па не ја покажуваат вистинската вредност.Тежината на авионот заедно со багажот и патниците е битна за прецизно пресметување на потрошувачката на гориво но и за емисијата на ЦО2.За сега единствени точни податоци за тежината на авионот и багажот , но не со патници се податоците од 2009 год. кои ги издава European Aviation Safety Agency кои велат дека просечната тежина на патниците е 88кг.

Кај патувањето со мали авиони мерењето на тежината е вообичаено.Спрема килажата на патникот се одредува на кое седиште ќе седи за подобро балансирање на авионот.Дали тие студии за мерење на тежината на патниците се навистина заради калкулации на потрошувачката на гориво или пак е маскирана тенденција да се плајќат карти спрема тежината на патникот ке видиме понатаму.

Можно е и едното и другото . Спрема статистиката од американскиот центар за превенција повеќе од третина американци се подебели од просекот.Се предпоставува дека помегу патниците се и ипреку 40%. Во европа податоците се уште повисоки ,преку 51% од патниците се подебели од просекот.

Некое време низ медиумите и интернет се провлекува идејата дека подебелите патници треба да плајќаат поскапи карти. Идејата успешно се крие зад мерките за намалување на ЦО2од авионските мотори. Тврдењата одат во правец како што се плајќа прекумерната тежина на багажот така да се доплајка и за патниците.Колку е авионот потежок толку троши повеќе гориво и поголем е трошокот на авиокомпаниата која сака да пренесе повеќе патници за помала цена.

Затоа пред да летате со авион на ДИЕТА… 

YouTube

Travel Advisor

Незаборавни летни доживувања за вашите деца

Индија – 10 совети за патување.

Велигден на островот Крф

 

Previous articleШангај за 24 часа…
Next articleБуенос Аирес , “Јужно Амерички Париз” …