Travel AdvisorTravel Advisor

Рилскиот манастир убавината на една специфична архитектура

Рилскиот манастир се наоѓа во југозападниот дел на Република Бугарија во планината Рила. Бил основан во текот на 10 век од страна на Св. Јован Рилски. Уништен од пожар во почетокот на 19 век, комплексот бил повторно изграден помеѓу 1834 и 1862 година.

Рилскиот манастир од 10-тиот век сè до 1557 г. е во диецезата на Охридската архиепископија. Од 1557 до 1767 година е под јурисдикција на Пеќката патријаршија, од 1767 до 1870 година под управата на Цариградската вселенска патријаршија, дури од 1870 година е под Бугарската екзархија .

Овој манастир е еден од културните споменици на Бугарија и е вклучен во списокот на УНЕСКО од 1983 година. Како национален музеј на Бугарија бил прогласен во 1961 година. Манастирот е прикажан на бугарската банкнота од 1 лев. Традиционално се смета дека манастирот го основал монахот Свети Иван од Рила, чие име го носи, за време на владеењето на Цар Петар Први (927-968). Монахот всушност живеел во пештера без никаков материјален имот недалеку од локацијата на манастирот, додека комплексот го граделе неговите ученици, кои дошле на планините за да го примат неговото учење.

Уште од неговото создавање, манастирот Рила е поддржан и почитуван од бугарските владетели. Големи донации направиле скоро сите царови на Второто бугарско царство до Отоманското освојување, со што манастирот стана културен и духовен центар на бугарската национална свест што го достигна  својот максимум од 12-ти до 14-ти век.

Манастирот Рила беше реновиран на неговото сегашно место од страна на феудалецот Хреља,  во текот на првата половина на 14 век. Најстарите градби во овој комплекс потекнуваат од овој период – Кулата на Хрелја (1334–1335) и мала црква веднаш до неа (1343). Сепак, доаѓањето на Османлиите кон крајот на 14 век беше проследено со бројни  уништувања на манастирот во средината на 15 век.Рилскиот манастир е обновен на крајот на 15 век од страна на тројца браќа од регионот Дупница. Со влијанието на Султана Мара Бранковиќ, моштите на Иван од Рила беа преместени од Трново во новиот комплекс во 1469 година.

За време на бугарската национална преродба (18-ти и 19-ти век), манастирот беше уништена од пожар во 1833 година, а потоа се реконструира помеѓу 1834 и 1862 година со помош на богати Бугари од целата земја, под познатиот архитект Алекси Рилец. Подигањето на станбените згради започна во 1816 година, додека камбанарија се изградила  во 1844 година. Неофит Рилски во тој период основаше училиште во манастирот. Манастирскиот комплекс, кој се смета за едно од најистакнатите ремек-дела на бугарската архитектура на Националната преродба, беше прогласен за национален историски споменик во 1976 година и стана место на светско наследство на УНЕСКО во 1983 година. Од 1991 година, тој е целосно подреден на Светиот синод на Бугарската православна црква.

На 25 мај 2002 година, папата Јован Павле Втори го посети манастирот Рила за време на своето аџилак во Бугарија. Тој беше пречекан од игуменот на манастирот, епископот Јоан, кој беше наблудувач на Вториот ватикански собор.

За комплет аранжмани и посета на Рилскиот манастир разгледајте го следниот линк.

Маурициус во Декември …

Пиериа , Катерини и Олимп и море

ИНСБРУК, чекор до светот на КРИСТАЛИТЕ

 

Previous articleФото-албум Истанбул
Next articleКаиро , градот “каде што сонцето изгрева”