Travel AdvisorTravel Advisor

Селото Куклица и скаменетите свадбари

Источна Македонија – има прекрасни знаменитости, а еден од нив е селото Куклица. Тоа е селото кое е познато по чудното и невообичаено веселство познато како скаменета свадба. Ова место се наоѓа во Кратово, мало гратче во Источна Македонија, а исто така е познато под името Среќна свадба, Куклица или пијани сватови.
Овој необичен локалитет изобилува со високи земјени столбови и пирамиди кои изгледаат како кукли. Ова е причината поради која местото го добива името Куклица. Треба да се напомене дека слични феномени постојат и кај српскиот ѓаволски град и во руските Алтајски печурки.

Легендата вели

Еднаш, во селото Куклица живеел ѕидар кој бил голем мајстор и решил да се жени. Во селото имало Горно и Долно маало. Мајсторот им закажал свадба на двете Стојанки во ист ден. Стојанка од Долно маало била многу богата – имале овци, говеда, афион, памук, коноп, но не била убава. Стојанка од Горно маало, пак, била сиромашна, но многу убава. Стојан се одлучил да се ожени со Стојанка од Долно маало. Според современите верувања, ако две невести се видат на денот на нивната венчавка, тоа е знак на несреќа.

Кога една од девојките слушнала дека низ селото се слушаат гајди и тапани, тргнала од нејзината куќа за да види кој прави свадба на истиот ден кога била нејзината свадба. Кога го видела нејзиното момче со друга невеста, ја фрлила клетвата: “Да даде Господ сите да се скамените, па макар и ти и јас!” Во моментот кога младенците се бакнале, клетвата се остварила и сите свадбари се скамениле.

Сепак, сводниците ги задржале насмевките на нивните лица и покрај тоа што љубовниците останале заглавени и скаменити во прегратка. Така селаните во Куклица го нарекле местото “Весела свадба”.

Научен аспект

Научните студии покажуваат дека камените кукли се всушност вулкански карпи, создадени од вулканска ерозија. Научниците велат дека камените фигури се создале пред десет милиони години, кога сè уште немало луѓе на планетата. Вертикалната ерозија на вулканските карпи создала „кукли“ повисоки од десет метри, што и денес доминираат во околината. Градот Кратово, во близина на селото Куклица, лежи на изгаснат вулкан. Според изјавите на жителите на секои 5 – 6 години во долината се појавува нова кукла.

Текстот и сликите се преземени од: Истражи ја Македонија.

Извор 1: Истражи ја Македонија.

Извор 2: Експрес-Македонија.

Извор 3: Линк.

Посетете го нашиот Youtube канал.

Запознајте ја Македонија – интересни факти

Античкиот град Стоби

Пет најубави места за патување периодот

Previous articleАнтичкиот град Стоби
Next articleЗапознајте ја Македонија – интересни факти