Златните брегови на Шпанија

Најпопуларниот брег за туризам во Шпанија  се наоѓа на нејзината медитеранска страна и вклучуваат, од север кон југ :

Сите „Costa del“ на Шпанија

Коста Брава, Коста Дорада и Коста дел Мареме, во Автономната заедница на Каталонија, многу популарни кај посетителите од Франција, како и во внатрешноста на Шпанија, со значајни одморалишта како Салоу и градот Барселона.

Сите „Costa del“ на Шпанија

Коста Бланка, (една од најразвиените крајбрежни области на Шпанија, исклучително популарна за туристите од Обединетото Кралство и Германија, со Бенидорм како водечки летен град на Шпанија) и Коста дел Азахар се и во Валенсија.

Сите „Costa del“ на Шпанија

Коста Калида во регионот на Мурсија и Мар Менор, лагуна од Средоземното Море.
Коста де Алмерија, Коста Тропикал, Коста дел Сол и Коста де ла Луз, сите во заедницата на Андалузија.

Сите „Costa del“ на Шпанија

Некои од летните дестинации тука се познати во целиот свет, како што се Марбела во провинцијата Малага или Сотогранде во провинцијата Кадиз, двете дестинации за туристи со голема куповна моќ.

Сите „Costa del“ на Шпанија

Градот Малага е значајна дестинација на Коста дел Сол, а исто така е една од најголемите пристаништа во Шпанија, а често е посетувана од бродови за крстарење.

Сите „Costa del“ на Шпанија

Коста дел Сол , буквално “брег на сонцето” или “Сончев брег” е регион во јужниот дел на Шпанија, во автономната заедница Андалузија, која ги опфаќа крајбрежните градови и заедници долж брегот на провинцијата Малага.

Сите „Costa del“ на Шпанија

Коста дел Сол се наоѓа помеѓу две помалку познати крајбрежни региони, Коста де ла Луз и Коста Тропикал. Порано составен само од серија мали рибарски населби, денес регионот е светски познатa туристичкa дестинација.

Travel Advisor – Travel

YouTube

10 Совети за патување што треба да ги знаете

„храм„ на модата , „храм„ на фудбалот , храмови на верата – Милано

Барем еднаш посетете го Бали