Travel AdvisorTravel Advisor

Србија и дочек на нова година во Белград

Конкретни информации за дочекот ќе најдете овде.

А во продолжение на текстот ќе се запознаеме со некои знаменитости низ цела Србија.

Трагите на архитектонското наследство на Римската и Византиската Империја се наоѓаат во многу кралски градови и палати во Србија, како што се Сирмиум, Феликс Ромулијана и Јустинијана Прима, од 535 година, седиштето на Архиепископијата Јустинијана Прима.

Српските манастири се врвот на српската средновековна уметност. На почетокот, тие биле под влијание на византиската уметност, што особено се почувствувало по падот на Константинопол во 1204 година, кога многу византиски уметници избегале во Србија.

Од овие манастири се забележува Студеница (изградена околу 1190). Тоа беше модел за подоцнежните манастири, како што се Милешева, Сопочани, Жича, Грачаница и Високи Дечани.

На крајот на 14 и 15 век, автохтониот архитектонски стил, познат како стил на Морава, се развил во областа околу Моравската долина. Карактеристика на овој стил била богата декорација на фронталните црковни ѕидини. Примери за тоа се манастирите Манасија, Раваница и Калениќ.

Иконите и фрескосликите често се сметаат за врв на српската уметност. Најпознатите фрески се белиот ангел (Милешевски манастир), Распетието (Студенички манастир) и Успение на Богородица (Сопочани). Земјата е преполна со многу добро зачувани средновековни утврдувања и замоци како што се Смедеревската тврдина (најголемата низинска тврдина во Европа), Голубац, Маглич, Соко град, Остривица и Рам.

За време на отоманската окупација, српската уметност практично не постоела, со исклучок на неколку српски уметници кои живееле во земјите управувани од Хабсбуршката монархија. Традиционалната српска уметност покажала барокни влијанија кон крајот на 18 век, како што е прикажано во делата на Никола Нешковиќ, Теодор Кчетч, Захарија Орфелин и Јаков Орфелин.

Важни српски сликари во првата половина на 20 век беа Паја Јовановиќ и Урош Предиќ од Реализам, кубистот Сава Шумановиќ, Милена Павловиќ-Барили и Надежда Петровиќ од импресионизмот, експресионист Милан Коњовиќ. Забележани сликари од втората половина на 20 век се Марко Челебоновиќ, Петар Лубарда, Мило Милуновиќ и Владимир Величковиќ.

 

Во Србија има околу 180 музеи , од кои најпознат е Националниот музеј на Србија, основан во 1844 година. Во него се наоѓа една од најголемите уметнички збирки на Балканот, вклучувајќи и многу странски ремек-дела.  Други уметнички музеи со белешка се Музејот на современа уметност во Белград и Музејот на Војводина во Нови Сад.

Travel Advisor

YouTube

До 2030 година Кина ќе стане најпопуларна дестинација во светот

Некои од најфотографираните места во светот

Индија – 10 совети за патување.

Previous articleДочекајте ја 2020 во Сингапур
Next article5 причини за да патувате почесто