Travel AdvisorTravel Advisor

Тасос, еден од бисерите на Егејското море

ТАСОС

Тасос  — остров, округ и општина во Егејска Македонија, близу до брегот на Западна Тракија и низината на реката Места. Најголемо населено место е Боровец ( Лименас Тасу). Денес е населен со грчко население, за разлика од претходните историски периоди кога имал мешан етнички состав.

Највисоката точка на Тасос е Ипсарио, со 1.204 м. Главните  производи на островот се мед и маслиново масло, како и рибарството. Во другите гранки спаѓаат дрвосечачката индустрија и туризмот.  На југот на островот пак, постоел каменолом во античките времиња. Најважната гранка од сите, сепак, е туризмот. Тасос има неколку училишта,  гиманизија, црква и плоштад.

Античката историја на Тасос

Според археолошките наоди е утврдено дека островот е  колонизиран од Феникијците, привлечени веројатно од неговите рудници за злато; тие основале храм на богот Мелкарт, кого Грците го идентификувале како „Тиријан Херакле“, а чиј култ бил споен со Херакле во текот на хеленизацијата на островот. Храмот сè уште постоел во времето на Херодот.  За истоимениот Тасос или Тасус, син на Феникс , се вели дека бил водач на Феникијците и го дал своето име на островот.

Околу 650 година пред нашата ера, Грците од Парос основале колонија на Тасос.  Поетот Архилох, потомок на овие колонисти, напиша дека го фрла штитот за време на малата војна против домородното тракиско племе, Саијанците. Херодот вели дека најдобри рудници на островот биле оние што ги отвориле Феникијците од источната страна на островот. Главниот град на островот Тасос имал два пристаниште.Заради своите рудници за злато, квалитетното вино,риби, ореви и мермер , Тасос биле добро познати во антиката. Тазиското вино било доста познато. Тасанските монети имаа глава на богот на виното Дионис, од едната страна и делфини од другата.

Модерната историја на Тасос

За време на окупацијата на Оската (април 1941 година – октомври 1944 година), Тасос, заедно со регионот на Источна Македонија и Тракија, нацистите ги дале  на управување на своите  сојузници.По завршувањето на војната и повлекувањето на трупите на Оската во 1944 година, островот беше зафатен од грчката граѓанска војна. Лидерот на комунистичките поморски сили во граѓанската војна, Сарантис Спинцос, бил роден на Тасос. Вооружените напади и нападите на комунистичката герила продолжиле на Тасос до 1950 година, скоро една година откако главните непријателства завршиле на копното.

Од Тасос има редовна линија со фериброд до Керамоти пристаниште близу до меѓународниот аеродром Кавала.

Една интересна информација ,на 23 ноември 1902 година на „Њујорк Тајмс“ , беше објавено дека на островот Тасос, археологот Теодор Бент го открил гробот на Касиј, кој се самоуби по катастрофалниот пораз во битката кај Филипи во 42 година п.н.е. Касиус бил погребан од Брут на Тасос.

Travel Advisor

Посетете го нашиот Youtube канал.

Божиќни саеми во Европа

Петте најпознати градби во Милано

Најпрестижната кулинарска иницијатива на Алпите.

 

Previous articleКоја е „The Inferno Race„
Next articleМедицински туризам, погледнат преку – “EyeSTAR Lasik Institute” Турција