Travel AdvisorTravel Advisor

Трката Inferno – најголемата аматерска скијачка трка

Трката Inferno која се одржува во швајцарското алпско одморалиште Murren, за првпат беше организирана во 1928 година од страна на група таканаречени “ski-crasy” Британци. Денес таа е најголемата аматерска скијачка трка во светот.

Arnold Lunn, кој е основач на скијачкиот клуб Kandahar, исто така е основач и на трката Инферно, па голем број од учесниците на оваа трка се британски членови на клубот Kandahar.

Овој спектакуларен годишен настан е толку популарен што учеството е ограничено само на 1850 натпреварувачи. Тоа значи дека неколку стотици кандидати сè уште се отфрлаат секоја година. Патеката опфаќа 14.9 километри контрастен терен и топографија, а е отворен за скијачката јавност и во други периоди од годината.

Трката Inferno е погодна за сите скијачи. Исто така постои и официјална документација во која се објаснети правилата на трката.

Ноќта пред трката, постои таканаречен Ѓаволски танц – Тоа е парада во која околните селани и бендот на вечерта се облекуваат како ѓаволи и шетаат низ селото со огнени факели. Се упатуваат на лизгалиштето, каде што се пали голема ѓаволска фигура така што се верува дека им носи среќа на сите тркачи следниот ден.

Тркачите почнуваат на разлика од 12 секунди. Тоа трае цел ден, се додека последниот тркач не започне со трката, а тоа се случува околу 15:30 часот. Оваа патека може да се заврши за 45 минути, додека на победникот му требаат околу 15 минути.

Важни тркачки датуми:

  1. Трката Inferno за прв пат се одржала во 1928 година;
  2. Старт: Шилортн 2970 м;
  3. Завршна линија: Лаутербрунн 800 м;
  4. Разлика на надморска височина 2170 м;
  5. Должина на курсот 14.9 км;
  6. Од машките, рекордот го држи: Kuno Michel (13.20.53) 2013;
  7. Од женските, рекордот го држи: Nicole Bartschi (14.46.43) 2013

За да се регистрирате за трката Inferno треба да бидете член на некој скијачки клуб кој учествува во трчата и да го внесете гласачкото ливче. Можете да создадете свој клуб и да се регистрирате директно во канцеларијата на Inferno во Мurren (формуларот е  достапен од почетокот на Мај, а крајниот рок е Септември).

Travel Advisor –  Youtube kanal.

Val d’Isere – најдоброто скијалиште за време на лето

Vail Resorts компанијата – водечка во ски-светот

Skyway жичарата – најубавата во Европа

Previous articleОстрови во Тајланд за кои сонувате!
Next articleVal d’Isere – најдоброто скијалиште за време на лето