Travel AdvisorTravel Advisor

Убавините на Јонското море

Јонското Море е поврзаno со Јадранското Море на север и се граничи со Јужна Италија, вклучувајќи ги Калабрија, Сицилија и полуостровот Саленто на запад, јужна Албанија на север и западниот брег на Грција, вклучувајќи го и полуостровот Пелепонез .

Сите поголеми острови во морето, кои се наоѓаат на исток , припаѓаат на Грција. Тие се колективно именувани како Јонски Острови, главни  се Крф, Кефалонија, Закинтос, Лефкада и Итака.

Има повеќе траекти помеѓу Патра и Игуменица, Грција, и Бриндизи и Анкона, Италија, кои се протегаат источно и северно од Јонското Море, а од Пиреа кон запад.

Името „Јонско“ доаѓа од грчкиот јазик . Неговата етимологија е непозната.  Старогрчките писатели, особено Есхилус, го поврзале со митот за Ио. Во древниот грчки јазик  придавката Јонис (Ἰόνιος) се користел како епитет за морето, бидејќи Ио пливал преку него.  Според Оксфордскиот класичен речник, името може да потекнува од Јонијците кои пловеле на Запад.

Исто така има приказни за други епски приказни,  според една верзија, Јониј бил син на Адрија (епоним за Јадранското Море); според друг, Иониј бил син на Дирахас. Кога Дирахас бил нападнат од сопствените браќа, Хераклес, кој поминувал низ областа, дошол по негова помош, но во борбата, тој го убил својот син  по грешка. Телото било фрлено во водата на Јонското Море и по неговото име тоа било наречено.

Регионот е популарна туристичка дестинација. Аеродромите на Крф, Занте и Кефалонија беа во првите десет во Грција по бројни меѓународни пристигнувања, со 1.386.289 меѓународни летови.

Крф е шестиот аеродром по број на летови  во целата земја, а Занте и Кефалонија  беа во првите десет . А пак аеродромот на Кефалонија имаше најголем пораст на национално ниво за 13,11%

Има повеке острови во Јонското море кои повеќе или помалку се туристички атрактивни но овде ќе ги наброиме оние што го прават Јонското море препознатливо во целиот свет и поголемите градови на нив:

Travel Advisor– Travel

YouTube

Каде туристите најмногу трошат пари

Некои од најфотографираните места во светот

Египет – Хургада топ дестинација

Previous article„Copacabana“ и …
Next article„mystique“, Корзика