Фестивал на вода во Камбоџа

Фестивал на вода во Камбоџа

Што треба да знаете за фестивалот на вода

Фестивал на вода во Камбоџа

Камбоџа “фестивал на вода” – Е годишна прослава и празник за сите сетила. Во ноември, Камбоџа еруптира во една од најголемите прослави во годината со Bon Om Touk, познат како Камбоџански фестивал на вода.

Фестивал на вода во Камбоџа

Годишниот фестивал го означува крајот на дождовната сезона во Камбоџа. Бон Ом Тук се слави во Камбоџа уште од 13 век. Тоа означува прослава на водата како непроценлив ресурс кој дава живот.

Фестивал на вода во Камбоџа

Каде се случува? Фестивалот на водата се слави низ цела Камбоџа. Во Сием Рип и Пном Пен, фестивалот се одбележува со трки со бродови. Во помалите заедници, прославите вклучуваат посебни празници, настапи, игри и забави и пеење.

Фестивал на вода во Камбоџа

Слави секој и секаде! Тоа е нерелигиска прослава. Некои настани, како што се трките на бродови,  имаат културен и историски преседан. Обидете се да дознаете повеќе за наследството на Камбоџа пред да се приклучите на прославите.

Фестивал на вода во Камбоџа

Bon Om Touk се одржува еднаш годишно, во октомври или почетокот на ноември. Датумот се менува. Ноќите во текот на подоцнежниот дел од годината може да бидат малку поладни. Бон Ом Тук не е религиозен фестивал, но може да посетите некои храмови за време на вашата посета. За ова, ќе ви треба конзервативна облека која ги покрива вашите колена, а на жените им е потребна шамија.

Travel Advisor

YouTube

Јапонската храна, декорација на трпезата

Марсеј е главен град на медитеранската култура

Најдобрите „спа“ во светот – No.1. Mauritius