Travel AdvisorTravel Advisor

Футуристички поглед на туризмот

 

Покрај моменталната криза во сите област на човековите активности заради „корона„ вирусот , сепак некои визии и визионери имаа и имат футуристички поглед на туризмот и како тој би се развивал во поблиската и подалеката иднина.

Главниот извршен директор на „Priceline“, Глен Фогел изјави – „Вештачката интелигенција ќе го направи патувањето беспрекорно“.Неколку години има гласини како патничките брендови ќе користат нова технологија за да го направат патувањето беспрекорно. Тоа нема да се случи следната година. Изгледа дека ќе мора да почекаме некое време. Можеби еден ден ќе стигнеме дотаму.

Главниот извршен директор на Priceline Group, Глен Фогел, рече дека се надева дека еден ден платформата за вештачка интелигенција на неговата компанија ќе ги познава клиентите подобро од туристичките агенти во 1970-тите, 80-тите и 90-тите години.

„Тој нов систем никогаш нема да заборави какви се вашите преференции, ќе ве препознае веднаш и ќе може да пребара низ целиот свет што одговара на вашите моментални потреби“, рече Фогел. Во иднината таа вештачка интелегенција ќе се активира кога знае дека летот на патникот е одложен или откажан. Во тој момент,  би може да ги преброи клиентите,да прави комбинации со други авиокомпании и други погодности при што патникот или туристот нема воопшто да се замара.

Многу авиокомпании веќе имаат слична функционални платформи, но визијата на Фогел оди понатаму. Priceline може да ги контролира сите аспекти на патничките потреби, вклучително , летови, хотели, автомобили и резервации за ресторани.

Откако знаеше дека клиентот е на друг лет, Priceline може да контактира со службата за патнички автомобили, за да го смени времето за превоз од/до аеродромот. Ако е променето времето на пристигнување на летот значеше дека патникот ќе стигне до  градот за време на сообраќајниот пик, платформата може да предложи побрза  железничка линија наместо автомобил.

Ако патникот резервирал ресторан, преку OpenTable, корисникот на Priceline системот може да резервира вечера еден час или два подоцна но кога ќе е во ресторантот нема да чекате за услугата.Повеќе од било што, кога конечно туристот ќе  стигне во  хотелот, нема да чека ни 10 минути за да се провери“.Се чини дека е едноставно. Но, Фогел рече дека тој е реалист. Технологијата, рече тој, сè уште не е доволно софистицирано ниво за да се овозможи тоа , но секој ден има нови иновации од таа област.

„Не сме толку блиску“, рече Фогел . „Но, одиме натаму“.

уредено од Боре Цикалов

Travel Advisor

YouTube

Рафтинг на реката Јордан, Северна Галилеја

Дали ви се допаѓа авионскаta храна?

Марсеј е главен град на медитеранската култура

Previous articleКаналите на Амстердам
Next articleСите бои на Мексико …