Travel AdvisorTravel Advisor

Чили зачинот – Херој на глобализацијата

Кристофер Колумбо ја напушти Шпанија во 1492 година за да го бара новиот свет. Во тоа време, како еден од најраспространетите зачини во Европа се користел црниот пипер. Се користел и во медицината, а и како зачин за храна од времето на Римјаните. Чилито се смета за херој на глобализацијата.

Бил увезуван од Азија и бил толку скап што значително ги подобрил економиите на пристанишните градови како Александрија, а подоцна и  Џенова и Венеција. По зајакнувањето на Османлиската Империја, патеките кон Азија биле прекинати и требало да се најде нов пат кон Индија и Истокот. Затоа Колумбо отишол на пат кон запад во потрага по нова трговска рута.

И успеал во тоа. Не само што овој зачин стана дел од кујната на јужна Европа, но исто така ги зафати и далечните земји како Индија, Тајланд и Кина. Чиле е како дома во културата на овие земји дека ако тие побараа луѓе веројатно да ги направи 90% велат дека чили не потекнува од Индија, Кина и Тајланд.

Меѓутоа се поставува прашањето што го прави толку пожелен овој зачин?

Лутиот вкус на чили пиперката потекнува од посебната состојка која ја содржи наречена капсаицин. Колку повеќе капсаицин содржи, толку е полута. Во поголеми количини, предизвикува печење на усните, јазикот и грлото и предизвикува солзи. Капсаицинот на  пиперките им дава не само лутина, туку и специјални лековити својства што ги прават една од најздравите храни во светот.

Чили е можеби првото растение кое стана пример за глобализацијата. Наскоро следеа и други како пченката и компирите и доматите. На овие растенија и на многу други мм требаше многу повеќе време за да се рашират низ светот.

Чили потекнува од Јужна Америка каде што се одгледува и продава повеќе од 6.000 години.

Се верува дека е првично потекнува од денешните Перу и Боливија. Било лесно да се засади па брзо се раширил низ континентот и понатаму на Карибите. Чили има илјадници бои и форми. Во почетокот, Европејците не биле многу вљубени во новиот зачин што го донесе Колумбо од Новиот свет. Меѓутоа тоа не го спречило чили на патот на освојување.

Само педесет години откако Чили зачинот допатувал од Јужна Америка, се користел во различни делови на светот. Азија, Западна Африка, земјите од Средниот Исток, Италија, Балканот, Источна Европа и Грузија го користат секојдневно.

Чили е заслужен за првата успешна глобализација!

Посетете го нашиот YouTube канал.

Знаете ли кои инсекти можат да се јадат?

10 најдобри ресторани во Будимпешта

Најубавите градови во Европа

Previous article10 најдобри ресторани во Будимпешта
Next articleНекои од најубавите острови во светот