„Шарм Ел Шеик„ – шармот на Египет

„Шарм Ел Шеик„ - шармот на Египет

Шарм Ел Шеик е египетски град  на полуостровот Синај, во областа на Јужен Синај, на крајбрежјето  покрај Црвеното Море. Неговото население е приближно 73,000 заклучно со 2015 година. Шарм Ел Шеик е административен центар на гувернерот на  јужен Синај, во кој се вклучени помалите крајбрежни градови Дахаб и Нувеиба, како и планинската област, Света Катерина и планината Синај. Градот и одморалиштето е значаен центар на туризамот во Египет.

„Шарм Ел Шеик„ - шармот на Египет

 

Шарм Ел Шеик ( значи „Залив на шеикот“) е познат и како „Град на мирот„ египетски арапски: „Мадинет Ес-Салам“, заради големиот број меѓународни мировни конференции што се одржале таму. Меѓу Египјаните и многу посетители, името на градот обично се скратува на „Шарм“ .

„Шарм Ел Шеик„ - шармот на Египет

Развојот на цивилното пристаниште започна во средината на 1980-тите, кога Заливот Шарем ал-Маја стана главно пристаниште за јахти .Најуспешна стопанска гранка во Шарм Ел Шеик е странски и домашен туризам, благодарение на супериорните пејзажи,  долги врели лета и топлите зими, како и долгите  природни плажи го направија тоа што е.

„Шарм Ел Шеик„ - шармот на Египет

Неговите води се јасни и мирни во поголемиот дел од годината  и станаа популарни особено за рекреативно  нуркање. Постои и научен туризам заради разновидноста на морските животински видови; 250 различни корални гребени и 1000 видови риби.

„Шарм Ел Шеик„ - шармот на Египет
DCIM100GOPROG0346284.

Овие природни ресурси, заедно со  близината на европа, го стимулираа брзиот раст на туризмот . Вкупниот број на одморалишта се зголеми од три во 1982 година на деведесет и еден во 2000 година. Гостите  исто така се зголемија во тој период од шеснаесет илјади на 5,1 милиони.

„Шарм Ел Шеик„ - шармот на Египет

Ноќниот живот на Шарм Ел Шеик е модерен и развиен. Шарените занаетчиски штандови на локалната култура на бедуините се популарна атракција.„Рас Мохамед„, на југ, е назначен за национален парк, со заштита на животинскиот свет, како и на неговиот природен пејзаж, крајбрежје и корален гребен. Голем број на меѓународни хотели и ресторани во споменатите места се групирани околу центарот на Шарм, познат како Заливот Нама, со терени за голф и други рекреативни објекти покрај брегот.

„Шарм Ел Шеик„ - шармот на Египет

Шарм Ел Шеик, исто така, стана омилено место за нуркачи  од целиот свет. Сместен во близина на Црвеното Море, тој обезбедува некои од најневеројатните подводни предели и топла вода, што го прави ова идеално место за нуркање. Посетителите на Шарм Ел Шеик можат да доживеат различни активности на вода.

Комплет аранжмани за декември 2019 можете да најдете на следниот линк

Travel Advisor – Travel

YouTube

Домениканска Република

Мадеира-рајскиот остров

Пет дестинации каде фотоапаратот е „задолжителен“