Travel AdvisorTravel Advisor

Јапонската кујна , „храна и за очи„

Јапонската кујна ги опфаќа регионалните и традиционалните јадења во Јапонија, кои се развиле низ вековите на политичките, економските и социјалните промени.

Традиционалната јапонска кујна се базира на ориз со мисо супа и други јадења; има акцент на сезонските состојки.

Јадењата често се состојат од риба, кисел зеленчук и зеленчук варен во супа. Морска храна е честа, има скара, но исто така служи сурова како сашими или во суши.

Морските плодови и зеленчукот  се најчесто длабоко пржени во  тесто, како темпура. Освен од ориз, шпагети, има и тестенини, како што се соба и удон.

Јапонија, исто така, има многу течни јадења, како што се рибни производи во супа наречена оден, или говедско месо во сукијаки и никујага.

Историски под влијание на кинеската кујна, јапонската кујна, исто така се отвори за да влијае на западните кујни во модерната ера.

Јадења инспирирани од странска храна; особено кинеска храна како рамен и гјоза, како и храна, како шпагети, кари и хамбургери станаа усвоени со варијанти за јапонски вкусови и состојки.

Традиционално, јапонците избегнуват месо поради будизмот, но со модернизацијата на Јапонија , јадења базирани на месо, како што се тонкацу и јакинику, станаа вообичаени. Јапонската кујна, особено суши, стана популарна низ целиот свет.

Во 2011 година, Јапонија ја презеде водечката улога од Франција и стана земја со најмногу ресторани со Michelin со 3 ѕвезди; од 2018 година, главниот град Токио ја задржа титулата дека е град со најмногу ресторани Michelin со 3 ѕвезди во светот.

Travel Advisor – патувања

посетете го YouTube kanal

Пролет во Јапонија: Нежен и прекрасен цвет на цреша

Островите на Тајланд

Фестивалот на светлината во Лион

 

Previous article“Machu Picchu” не e осамено наоѓалиште во Чиле …
Next articleВреме е да се размислува за декемвриските дестинации