Јапонската храна, декорација на трпезата

Јапонската храна, декорација на трпезата

Јапонскиот регион Shonai кој се наоѓа на западната страна од префектурата Yamagata во северна Јапонија е уникатно поставен помеѓу Јапонското Море на запад и планините на север, исток и југ.Јапонската храна, декорација на трпезата

Областа има огромни рамнини и пристап до океанот, со изобилство на природни ресурси кои локалните жители ги користат со векови во традиционалните техники и  иновации при подготовката на вкусни јадења.Јапонската храна, декорација на трпезата

Од таа причина, Шонај ја освои титулата food capital и секоја агенција или гастрономска организација треба да ја има оваа локација како свој таргет.Јапонската храна, декорација на трпезата

Храната е сериозна работа. Во Јапонија се сфајќа многу повеќе од тоа, така што дури и сезонските промени не се занемаруваат како и временските, туку се деталено се мери и архивира како и деталните агротехнички прегледи на храната, што укажува на тоа што и како да се превземе во соодветно време.Јапонската храна, декорација на трпезата

На пример, Tsuruoka City е глобално признат за својата гастрономија и му беше доделена чест да биде УНЕСКО- креативен град на гастрономијата – единствениот во Јапонија од 2018 година.Јапонската храна, декорација на трпезата

Наградата им беше доделена поради изобилството на различни агро-култури, прерасната локална храна и регионалните јадења, кои секогаш се произведуваат со сезонски состојки. Исто така постојат и фестивали на стари специјални јадења, како што е интересната dadachamame (мешункасто растеније) ,ориз, Јамагата бренд говедско месо и посебното Шонај свинско.Јапонската храна, декорација на трпезата

Јапонците велат дека добрата прошетка го стимулира апетитот, а кој е подобар начин од тоа да се качете на планината Агуру? Планината е еден од трите свети врвови во регионот познат колективно како Dewa Sanzan.Јапонската храна, декорација на трпезата

Продолжи по патеката и стигнете до врвот на планината Агугу, каде што ќе го најдете прекрасниот Sanjin Gosaiden; совршено место за одмор. Овде можете да уживате во вашата награда за вашето напорно качување: поедноставен вегетаријански специјалитет  shojin ryori, кој со векови им служи на аскетските монаси.Јапонската храна, декорација на трпезата

Постојат десетици фантастични локации за да уживаат во престој во традиционална јапонска гостилница, но најпознат е Yunohama Onsen, историско рекреативно одморалиште што е старо околу 1000 години.Јапонската храна, декорација на трпезата

Со луксузен поглед на зајдисонце, уживајте во  удобноста на отворената бања во Камеја, славна јапонска стилска бања во која  домаќин е Јапонскиот император.Овде може да го добиете едно од најпрестижните јадење  во Јапонија: kaiseki оброк.Јапонската храна, декорација на трпезата

Уживајте во секој сезонски локален специјалитет во Шонај, има што да понуди и да го јадете вашиот оброк со локалната позитивна енергија за да го завршите вашето искуството од овој прекрасен Јапонски крај кој изобилува со неа.

Travel Advisor

YouTube

Чилито херој на глобализацијата

Кујната меѓу најважните опции кај кинеските туристи

Зачини , заради нив почнале патувањата