Travel AdvisorTravel Advisor

Братислава…„Vitajte v krásnej Bratislave“

 

Братислава ( Bratislava) — е главен град и со своите 429.000 жители тој е најголем град во република Словачка. Братислава се наоѓа во југозападниот дел од државата  распослан на двата брега од реката Дунав.Братислава и Виена  се два  најблиски главни градови во Европа кои се оддалечени нешто помалку од 60 километри и имаат дирекни патнички бродски линии со кој патниците за пар часови се превезуваат од центарот на едниот до центарот на другиот главен град гледајки ги  прекрасните пејсажи низ Дунав.

Братислава со својата богата историја е прекрасно место во кое ќе патувате низ историјата преку разните поставки кои ќе ви помогнеме да ги најдете или да се запознаете по детално со цел аранжман и организирано патување. Овде ќе пробаме да ви представиме некој од нив за уште повеќе да ја зголемеме вашата заинтересираност.

Bratislava Castle

Замокот Братислава (словачки: Bratislavský hrad ) е најголемиот замок во Братислава . Масивната правоаголна зграда со четири кули на секој агол стои на изолиран карпест рид на „малите Карпати„  директно над реката Дунав во центарот на Братислава.

Поради неговата големина и локација, замокот е доминантна карактеристика на градот со векови.

Локацијата обезбедува извонредни погледи на Братислава, Австрија и, во чисти временски услови,дури и делови од Унгарија. Има многу легенди кои се поврзани со историјата на замокот.

Hviezdoslavovo námestie„ е еден од градските плоштади во Братислава. Се наоѓа во Стариот град, помеѓу Новиот мост и Словачкиот народен театар. Плоштадот е именуван по  Pavol Országh Hviezdoslav. Овој плоштад постоел уште во  Кралството Унгарија многу стотици години.Братислава…„Vitajte v krásnej Bratislave“

Црквата Св. Елисавета (словачки: Костол Свјете Алжибети) попозната како Сина црква (Модри костолик,), е католичка црковна  лоцирана во источниот дел на Стариот град во Братислава. Таа е посветена на Елизабета од Унгарија, ќерка на Андреј Втори, која израснал во замокот Пресбург (pozsonyi vár). Таа се нарекува “Малата сина црква” поради бојата на нејзината фасада, мозаиците и сино-застаклениот покрив. Првично била  дел од соседната гимназија (средно училиште) и служела како училишна капела.

Námestie Slobody, плоштад локално наречен Готко, е главен градски плоштад во Стариот град Братислава. Се наоѓа во поширокиот градски центар, во близина на плоштадот Колърово и пред палатата на Summer Archbishop’s Palace.

Низ историјата градот долго време бил познат под германското име Пресбург а и историски овие простори  биле под влијание на различни народи како на пример ГерманциЧесиУнгарци, Словаци или Евреи

Градот бил главен град на Кралството Унгарија како дел од поголемата Хабсбуршка монархија од 1536 до 1783 и дом на голем број истакнати словачки, унгарски и германски историски фигури.

Travel Advisor – Europa

YouTube kanal.

Виена 2019 уметност на убавината

Москва – град, метропола, историја, футуризам

Малта – атракции и занимливости

 

Previous articleПролет во Јапонија: Нежен и прекрасен цвет на цреша
Next articleМирисот на Санторини