Travel AdvisorTravel Advisor

21-ви Светски игри на планински велосипедизам „Saalbach Hinterglemm“.

Повеќе од 1.000 спортисти од повеќе од 20 земји се борат за титулата на шампионатот на Светските игри меѓу 05 и 08 септември. Пет маратонски растојанија помеѓу 21 км и 80 км ги бараат многу напор од спортистите кои ги туркаат до нивните максимални граници. Ново: Дисциплината на крос-кантри го слави своето враќање во 2019 година.
Постои избор од пет далечини  оваа година на Светските игри на планински велосипедизам. Новодојдените на маратонот можат да го испробаат маратонот 21км на 891 метри надморска височина, додека искусните маратонски велосипедисти можат да возат помеѓу 1160 и 2.920 метри надморска височина на далечина 31км, 42км и 58км над тревнатите планини на Saalbach Hinterglemm.

Планински херои
Апсолутни херои и хероини на Светските игри на планинскиот велосипедизам се оние кои и покрај истоштеноста до крајни граници, го завршуваат растојанието од 80 километри од маратонот , на 3.678 метри надморска височина кои навистина бараат извонредни кондициони капацитети.

Cross country

Дисциплината Cross country го слави враќањето во 2019 година! За оние кои сакаат да ѓи преиспитаат заедно со своите конкуренти,своите можности , еден ден пред маратонот и ако  сеуште имаат доволно сила да учествуваат наредниот ден на маратонот се блиску до титулата Планински херои.

Млади херои
А шанса да учествувате во трката за планински велосипедизам имаат и децата или тинејџерите исто како и возрасните. Возат по иста патека како професионалците,  проследени  со аплауз од безбројните  гледачи. Атмосферата на трката е феноменална – ова не е само забава за децата, туку и за родителите и гледачите. Ден пред маратонот, стартно-целната линија е место кое треба да се соберат сите деца до возраст од 13 години. Трката за момчиња и девојчиња се одвива на 500 или 900 метри долг круг со различна тежина, има шест возрасни групи.

Biking for a good cause
Уште еднаш оваа година, како дел од Светските игри на планински велосипедизам, ќе биде поддржана и една добротворна акција. Ако спонзорирате некој учесник, донирате едно евро по километар за добротворното здружение Debra Austria. Емоциите се на високо ниво  кога на крајот од настанот се објавува износот на донацијата. Здружението “Biking 4 Butterfly children”  донираше на DEBRA Австрија околу 10.000 евра откако се одржаа Светските игри на планински велосипедизам.
Регистрацијата веќе е отворена. Информирајте се на следниот сајт saalbach.com/worldgames.

За велосипедизмот во Saalbach Hinterglemm
Дали сте во потрага за лесна турнеја, пријатни eBike патеки? Или би преферирале повеќе предизвикувачка маратонска патека? Независно  која дисциплина на планински велосипедизам сакате: Saalbach Hinterglemm нуди богата мешавина од 400 км патеки, за да одговараат на секој вкус.

Адреналинските зависници едноставно ќе ги сакаат бројните екстремни патеки и спуст. Четири оперативни лифтови со  транспорт за велосипедите и соседниот Leogang велосипедски парк во регионот, ве покануваат да уживаате во планински велосипедизам.

Travel Advisor

YouTube

Античкиот град Стоби

Запознајте ја Македонија – интересни факти

Дали знаете дека …

Previous articleОд Куско до Мачу Пикчу и патеката на Инките
Next articleМузички фестивали во Европа 2019.