Travel AdvisorTravel Advisor

“A New Mediterranean Love”- Албанија

Туризмот во Албанија е клучен елемент за економската активност на земјата и постојано се развива. Се карактеризира со своето богато археолошко и културно наследство што датира од класичниот период кога Илирите и античките Грци го населувале регионот.

Во текот на историјата, територијата на Албанија била окупирана и населена од Римјани, Византијци, Венецијанци и Османлии. Имено, земјата има недопрени плажи, планински предели, традиционална кујна, археолошки артефакти, уникатнa традиција, ниски цени и идилична атмосфера на село.

Земјата има  медитеранска клима. Низ територијата на земјата има широк спектар на микроклиматски региони поради различни типови на почва и топографија. Најтоплото подрачје на земјата се наоѓа на бреговите, каде што климата е под влијание на морето, додека најстудените делови се северните и источните  страни, каде што е распространета континентална клима.

Со вкупно 3,8 милиони посетители, Албанија е 25-та најпосетена земја во Европа.  [4] Њујорк тајмс ја рангираше Албанија на 4-то место меѓу 52-те дестинации што ќе бидат посетени во наредните години.Иако е сеуште недоволно развиена, Албанија треба тек да дебитира на светската туристичка сцена .А Хафингтон пост објасни 10 причини за посета на Албанија .

Неодамна, Албанија е официјално наречена “Go Your Own Way“.  Според албанскиот институт за статистика, во 2017 година Албанија  ја посетиле околу 4,73 милиони странски државјани.

Голем број реномирани меѓународни хотелски синџири веќе имаат свои објекти во Албанија, како што се Хилтон Гар Ин и Бест Вестерн во Тирана, Мелиа хотели интернационал во Драч, додека други очекуваат зелено светло да започнат со работа главно во Тирана, „Албанските Алпи„ и на Албанската Ривиера.

Јужниот дел на земјата е претежно планински и стана познат по својата медитеранска клима, разновиден пејзаж, идиличното крајбрежје и села , градови крај брегот.

Присуството на неколкуте планински венци, како што се планините Ceraunian и Pindus , на крајот го обликуваа различниот пејзаж на југот од Албанија.

Travel Advisor

Посетете го YouTube

комплет аранжмани за Јордан

Островот Бали – што да се посети?

Островот Бали – што да се посети?

Јордан приказна на блискиот исток

 

Previous articleФестивалот на светлината во Лион
Next articleСрбија историјски дијамат на балканот