Чоколадо и Вино , патот на љубовта

Чоколадо и Вино , патот на љубовта

да го запалиш пламенот на љубовта во себе е најголем пламен   ПАТОТ НА ЧОКОЛАДОТО Историјата на чоколадото запонува во Америка. Чоколадото, ферментираните, печените и мелени зрна од какаото Теоброма може да се најдат во Мокаја и...

Глобалниот феномен „Чили„ пиперката

    Кристофер Колумбо ја напуштил Шпанија во 1492 година во потрага по нов свет. Тогаш, во Европа, црниот пипер беше користен како еден од најраспространетите зачини. Се користи и во медицината и како зачини уште...
Храна која треба да се проба во Шри Ланка

Храна која треба да се проба во Шри Ланка

Ниту едно патување во Шри Ланка нема да е комплетно без да ја пробате кујната на оваа  земјата. Иако храната во Шри Ланка не е толку позната како во соседната Индија, оваа мала островска...
"Gulyás" , на десет места во Будимпешта

“Gulyás” , на десет места во Будимпешта

Будимпешта е дом на некои од најдобрите ресторани во светот. Постојат безброј ресторани, кафулиња и бистроa, кои можат да се пофалат со служење на одлична храна. Наоѓањето на вистинските автентични ресторани, кои одговараат на...
Јапонската кујна , „храна и за очи„

Јапонската кујна , „храна и за очи„

Јапонската кујна ги опфаќа регионалните и традиционалните јадења во Јапонија, кои се развиле низ вековите на политичките, економските и социјалните промени. Традиционалната јапонска кујна се базира на ориз со мисо супа и други јадења;...

Храна за по пат

Ако  често патувате,  тешко е секогаш да јадете здрава храна. Одржувањето на вашата рутина за здрава храна не е можна баш секогаш за време на патувањето. Но, можете да го подобрите тоа со некои...

Будимпешта,гулашот и уште многу вкусови

Будимпешта е дом на некои од најдобрите ресторани во светот. Постојат безброј ресторани, кафулиња и бистроa, кои можат да се пофалат со служење на одлична храна. Наоѓањето на вистинските автентични ресторани, кои одговараат на...
Здрава храна и кога патувате

Здрава храна и кога патувате

Ако  често патувате,  тешко е секогаш да јадете здрава храна. Одржувањето на вашата рутина за здрава храна не е можна баш секогаш за време на патувањето. Но, можете да го подобрите тоа со некои...
Јапонската храна, декорација на трпезата

Јапонската храна, декорација на трпезата

Јапонскиот регион Shonai кој се наоѓа на западната страна од префектурата Yamagata во северна Јапонија е уникатно поставен помеѓу Јапонското Море на запад и планините на север, исток и југ. Областа има огромни рамнини и...
Кујната меѓу најважните опции кај кинеските туристи

Кујната меѓу најважните опции кај кинеските туристи

  Храната е трета најважна опција кај кинеските туристи Храната кај  кинеските патници е веднаш по безбедноста и присуството на историски локалитети. Четврто најважно им е да  купуваат и се посебно заентиресирани за трговските центри. Достапноста на...