Travel AdvisorTravel Advisor

Македонија

ЗА ПРВ ПАТ ВО МАКЕДОНИЈА – „RAJA YOGA„

ЗА ПРВ ПАТ ВО МАКЕДОНИЈА – RETREAT ЗА ФИЗИЧКИ, МЕНТАЛЕН И ДУШЕВЕН УСПЕХ  RAJA YOGA – ДОЖИВЕЈ ВНАТРЕШЕН МИР И СПОСОБНОСТ ЗА УСПЕХ НА СЕКОЕ ПОЛЕ Во боженственото природно опкружување на локалитетот   Св. Наум на 28 км. од градот Охрид, помеѓу бескрајното синило на Охридското Езеро и високиот планински масив на планината Галичица, непосредно до […]

Продуховена убавина, „Св. Богородица Елеуса (Милостива)“

  Селото Вељуса се наоѓа во југоисточниот дел на Република Македонија. Поточно, тоа се наоѓа во северозападниот дел на Општина Струмица. Ова населено место во Струмичката Котлина сместено во подножјето на планината Еленица, односно на допирот на подножјето со рамничарскиот дел на Струмичкото Поле веднаш по долот на реката Водочница кој претставува преслап меѓу планините Еленица односно Плавуш и Смрдеш. Од најблискиот […]

Честит празник Македонијо

На сите гости и туристи во Македонија им посакуваме срдачно добредојде на денот 2 август кој за нас македонците има посебно значење и ѓи повикуваме заедно да го прославиме каде и да се наоѓаат во нашата земја и да го зацврстиме ставот на еден голем мислител и човек , оти светот е за културен натпревар […]

Струмички карневал низ очите на маските

  Струмички карневал , убавините на маските Струмичкиот карневал традиционален настан под маски потекнува од паганските времиња и исконската потреба на луѓето да се маскираат да представуваат нешто друго или некој друг , тоа е годишен настан што се одржува во Струмица и е еден од најзначајните обичаи и традиции од таков вид во Македонија, којшто отишол можеби најдалеку […]

Запознајте ја Македонија – интересни факти

Македонија е висока земја Постојат повеќе од 50 езера и 34 планини поголеми од 2.000 метри. Таа има петта највисока просечна височина од која било земја во Европа (741 м), зад Андора (највисока), Швајцарија, Австрија и Турција. …И стара земја Без да се нацрта каде започнува Грција и каде Македонија завршува, античкото царство Македон датира […]

Селото Куклица и скаменетите свадбари

Источна Македонија – има прекрасни знаменитости, а еден од нив е селото Куклица. Тоа е селото кое е познато по чудното и невообичаено веселство познато како скаменета свадба. Ова место се наоѓа во Кратово, мало гратче во Источна Македонија, а исто така е познато под името Среќна свадба, Куклица или пијани сватови. Овој необичен локалитет […]

Античкиот град Стоби

Античкиот град Стоби – “Stobis, vetus urbs”, како што го нарече римскиот историчар Ливи, на сливот на реките Црна и Вардар, бил најголемиот град во северниот дел на римската провинција Македонија. Подоцна бил назначен за главен град на римската провинција Македонија Секунда. Бил важен урбан, воен, административен, трговски и религиозен центар на две големи империи: […]

Page 1 of 1