Рио , „entretenimento mundial„

Карневалот во Рио де Женеиро е фестивал што се одржува секоја година пред постот и се смета за најголем карневал во светот со два милиони луѓе на улиците. Првиот карневалски фестивал во Рио се...
Неколку совети за патување со автобус

Неколку совети за патување со автобус

  За почеток ако имате шанси да бирате место седнете некаде назад.По некогаш може да се случи да имате дури две комотни места.И не само заради местото туку и можноста до вас да седне некоја...
Хургада во март

Хургада во март

текст и слики Борче Цикалов комплет аранжмани за Хургада 2020 на следниот линк Хургада - историја Хургада е основана во почетокот на 20ти век. Со неверојатна брзина Хургада, од мало рибарско село се разви во еден од...
Посетата на Мароко е како да ги вртите страниците на некои свети персиски ракописи

Посетата на Мароко е како да ги вртите страниците на некои свети персиски ракописи

Посета на Мароко Fes and Meknes Официјалното арапско име на Мароко се преведува како „Кралство на Запад“, додека денешното англиско име се базира на Маракеш, тоа е главен град под династијата Алморавид и Алмохад Калифат. Првата...
Тајланд во рана пролет

Тајланд во рана пролет

Пи Пи Островите се група на острови во Тајланд, сместени меѓу островот Пукет и Малачкиот Проток. Групата има вкупно шест острови од кои поголемите и главни се Пи Пи Дон, единствениот со постојано население,...

Атина , март 2020

Една од најубавите и блиски дестинации која можат туристите од Балканот да ја посетат а при тоа да бидат задоволни од атмосферата на виртуелен времеплов поминувајќи за неколку дена места од старата антика ,раното...
Легендата за принцезата „Libuše„ , убава приказна за Прага

Легендата за принцезата „Libuše„ , убава приказна за Прага

За Libuše се вели дека била најмладата ќерка на  чешки владетел Krok . Легендата вели дека таа била најумната од трите сестри,  додека нејзината сестра Kazi била исцелителка ,Libuše била волшебничка, таа имала дарба...

Венецијанскиот карневал-убавината со маска

  Историјата на карневалот во Венеција Во карневалските денови, благородниците можеа да се облечат како слуги, а слугите  како благородници. Жените и мажите можеа да ја заменат својата облека и да ги дознаат тајните на спротивниот...
Будимпешта градот со многу епитети

Будимпешта градот со многу епитети

  Будим, град на ридот, ја набљудува Пешта, која се наоѓа во низините и ја творат уникатната Будимпешта во прегратките на Дунав Заедно како украс на реката Дунав и го добиваат  статусот престолнина на Унгарија. Доаѓајќи...
Бајковитиот , Копенхаген

Бајковитиот , Копенхаген

Прекрасниот Копенхаген штотуку ја објави стратегијата за туризам што ќе ја води во 2020 и понатаму. Планот ги прикажува големите промени и започнува со опишување на се што ќе треба да се оствари во...