Travel AdvisorTravel Advisor

Скијање

Историскиот град Банско и ски-центарот Банско

Скијањето и пешачењето  на планината Пирин,  опкружени со снежни сртови, карпести патеки и борова шума. Она што е  зачудувачко по изјавите на западно-европските туристи е дека во ски центарот кој се наога на 12км од градот, нема модерни барови, па дури ни мали хотели (или барем продавници за специфичните бугарски ќебапи) . Врнежите од снег  […]

Пампорово-Бугарија , еден европски ски-центар

Пампорово — популарно скијачко место кое се наоѓа во Смолјанската Област, Бугарија и е едно од најпознатите во Југоисточна Европа. Првенствено е посетена во текот на зимата за скијање и сноубординг. Тоа е, исто така, популарно туристичко место во лето. Центарот на Пампорово се состои од голем број хотели и барови. Исто така е едно од најјужните скијачки центри во Европа. Тоа […]

СПА и Ски-центар , Добриништа , Бугарија

Добриништа лeжи во подножјето на планината Пирин и се наоѓа на само 6 км јужно од Банско и e едно од најголемите села во Бугарија со население од над 3.000 жители. Има 17 минерални извори со температура на водата помеѓу 43 и 30 степени целзијусови. Овде има голем број на приватини хотели. Во центарот на […]

Убавините на Јахорина

Јахорина – планина во општината Пале во Република Српска, БиХ, која му припаѓа на Динарскиот планински систем. Највисокиот врв на Јахорина е Огорелица  со 1916 m надморска висина. Во лето е прекриена со густа зелена трева, а во зима со снег висок и до 3 m. Јахорина се простира од 43°39′ до 43°47′ северна географска ширина, и од 18°31′ до […]

Vail Resorts компанијата – лидер во ски-светот

Деловните интереси на Vail Resorts компанијата се насочени кон најдобрите северноамерикански скијачки центри. Компанијата работи во три одделни, но интегрирани сегменти.Во ски – центрите компанијата поседува и управува со жичари, ски училишта, ски – наем а исто така и  некои продавници, ресторани и агенции за изнајмување. Vail Resorts компанијата, поседува или управува со луксузни хотели […]

Пампорово ,еден од најјужните ски-центри во Европа

Пампорово — популарно скијачко место кое се наоѓа во Смолјанската Област, Бугарија и е едно од најпознатите во Југоисточна Европа. Првенствено е посетена во текот на зимата за скијање и сноубординг. Тоа е, исто така, популарно туристичко место во лето. Центарот на Пампорово се состои од голем број хотели и барови. Исто така е едно од најјужните скијачки центри во Европа. Тоа […]

Боровец, светски познат ски-центар

Боровец или познат како Чамкорија (Чамкория) од средината на 20 век, е популарно бугарско планинско одморалиште кое се наоѓа во регионот на Софија, на северните падини на планината Рила, на надморска височина од 1350 м. Боровец е на 10 км од Самоков, 73 км од Софија. Боровец е најстарото бугарско зимско одморалиште со историја кое […]

КОПЕНХИЛ: фабрика за согорување на отпад како скијачка патека

Уникатен  проект беше отворен во Копенхаген минатиот викенд. Фабриката за горење на отпад „Amager Ressource Center“ обезбедува електрична енергија за 30.000 домаќинства и греење за 72.000, но тоа не е сè: од покривот десно долу во приземјето, зградата е опкружена со скијачка патека долга 450 метри,  со четири лифтови, помеѓу горниот и долниот дел, овозможувајќи […]

Val d’Isere – идиличен ски-центар како од бајките за Снежана

Ски реcортите не спијат кога нема снег. Голем број од нив се прилагодуваат на годишните времиња и организираат разни активности, гастрономија и екскурзии за авантуристите. Сите сериозни скијачи знаат дека Val d’Isere е најдоброто скијачко одморалиште. Толку многу добри, долги и стрмни падини, веднаш до прекрасно село, не може да се најде на ниедно друго […]

Велигден на Пирин-Банско

Банско Пиринскиот бисер е фасцинантна симбиоза на историјата, традицијата  и културата.   Со сето она што посетителите можат да го најдат тука – стара архитектура, фолклор, древна култура, сочувана традиција и обичаи, уникатна кујна, неверојатен локален хумор ,разновидни планински пејсажи и прекрасни патеки за скијање. Банско Пиринскиот бисер претежно го покрива најубавиот дел на планината […]

Page 1 of 2